რუბრიკები
ოჯახის მკურნალი
კითხვა-პასუხი
როცა საჭმლის მონელება ირღვევა

ოროფარინგეული დისფაგიის მიზეზთა შორის უნდა აღვნიშნოთ:

  • ნერვული სისტემის დაავადებები – ოროფარინგეული დისფაგია შესაძლოა განვითარდეს გაფანტული სკლეროზის, კუნთოვანი დისტროფიის, პარკინსონის დაავადების და სხვა პათოლოგიების დროს;
  • ნერვული სისტემის მწვავე დაზიანება – ინსულტის, თავის ან ზურგის ტვინის ტრავმის შემთხვევაში;
  • ხახის დივერტიკული – ხახის კუნთოვანი კედლის პარკისებური გამოდრეკა.

გარდა ამისა, არსებობს დისფაგიის აუხსნელი შემთხვევებიც. მათ შორის უნდა დავასახელოთ ზოგიერთი პირის მიერ წამლის გადაყლაპვის შეუძლებლობა მაშინ, როცა საკვების გადაყლაპვა სრულიადაც არ უჭირთ და ყელში ბურთის გაჩხერის შეგრძნება, რომელიც სტრესის ფონზე აღმოცენდება. როგორც ვხედავთ, ყლაპვის დარღვევა შესაძლოა საკმაოდ სერიოზული დაავადების გამოვლინებაც იყოს და ადვილად მოგვარებადი პრობლემის სიმპტომიც. ექიმი ყოველ ცალკეულ შემთხვევაში ატარებს პაციენტის სრულყოფილ გასინჯვას და გეგმავს აუცილებელ გამოკვლევებს მიზეზის დასადგენად. ამისთვის შესაძლოა საჭირო გახდეს რენტგენოგრაფია ბარიუმის ფაფის გამოყენებით, ენდოსკოპია - სპეციალური აპარატით საყლაპავის დათვალიერება. ამ გზით ადგენენ ყლაპვის დარღვევის მიზეზს. მკურნალობის ტაქტიკაც ყოველ ცალკეულ შემთხვევაში ყლაპვის გაძნელების გამომწვევ მიზეზზეა დამოკიდებული. საყლაპავის დაავადებებთან დაკავშირებული დისფაგიის დროს მნიშვნელოვანია მედიკამენტური მკურნალობა, რეჟიმის დაცვა, დიეტა, შესაძლოა საჭირო გახდეს ოპერაციული მკურნალობაც. ოროფარინგეული დისფაგიის დროს დიაგნოსტიკასა და მკურნალობას ატარებს ნევროლოგი. მძიმე შემთხვევებში შესაძლოა საჭირო გახდეს პაციენტისთვის სპეციალური თხევადი საკვების მიცემა. ყლაპვის უეცარი გაძნელება რომ არ განვითარდეს, აუცილებელია ნელა ჭამა, საკვების კარგად დაღეჭვა. საყლაპავის სტრიქტურის თავიდან ასაცილებლად რეკომენდებულია გასტროეზოფაგური რეფლუქსის და რეფლუქს-ეზოფაგიტის დროული მკურნალობა.


- არ შეიძლება გვერდი ავუაროთ პირის ღრუში საკვების დამუშავების მნიშვნელობას ნორმალური მონელებისთვის...
- პირის ღრუში ლუკმა კარგად უნდა დაიღეჭოს. ამისთვის აუცილებელია ჯანსაღი კბილები, მათი არარსებობისას - სათანადო, კარგად მორგებული პროთეზი. ზემოთ უკვე აღვნიშნეთ, რომ დიდი მნიშვნელობა აქვს საკვების სრულყოფილ, აუჩქარებელ ღეჭვას. ამ დროს ლუკმა იჟღინთება სანერწყვე ჯირკვლების მიერ გამოყოფილი სეკრეტით, რაც ნახშირწყლების გადამუშავებას უზრუნველყოფს. გარდა ამისა, ნორმალური ღეჭვა აუცილებელია, რათა მოხდეს კუჭის სეკრეციის, მარილმჟავასა და პეფსინის შემცველი კუჭის წვენის სათანადო გამოყოფის სტიმულირება. მოუწესრიგებელი პირის ღრუ, ჩქარი ჭამა უარყოფითად მოქმედებს კუჭზე, იწვევს ჰაერის შთანთქმას, ბოყინს, მეტეორიზმს.


- არის შემთხვევები, როცა საკვების მიღებიდან მცირე ხნის შემდეგ თავს იჩენს კუჭის ტკივილი. რისი ბრალია ეს? კუჭის რომელი დაავადების დროს არის მოსალოდნელი საჭმლის მონელების დარღვევა?
- ასეთი ტკივილი ხშირად კუჭის გადავსებით და მისი გლუვი კუნთების კუმშვითი მოძრაობით – პერისტალტიკით არის გამოწვეული, თუმცა არ არის გამორიცხული, დაავადების სიმპტომიც იყოს. მაგალითად, გასტრიტისა, კუჭის წყლულისა. უკანასკნელ შემთხვევაში ყურადღებას იპყრობს ტკივილის ლოკალიზება ერთ წერტილში, დაავადების ხანგრძლივი მიმდინარეობა, თანდართული გულძმარვა. არსებული ჩივილების საფუძველზე ტარდება პაციენტის გამოკვლევა, დიაგნოსტიკის ყველაზე სარწმუნო მეთოდია გასტროსკოპია – კუჭის ლორწოვანის დათვალიერება სპეციალური აპარატის მეშვეობით.  კუჭის წყლულის დროს პაციენტი ზოგჯერ ცდილობს, საკვების მიღებით შეამციროს ტკივილი, რადგან კუჭის მჟავა წვენის ნეიტრალიზაციის საუკეთესო საშუალება სწორედ საკვებია. ეს ქმნის ილუზიას, თითქოს ადამიანს კარგი მადა აქვს, მაგრამ შემდგომ ტკივილის შიშით პაციენტმა შესაძლოა ჭამაზე უარიც კი თქვას. კუჭის ან თორმეტგოჯა ნაწლავის წყლულის დროს საჭმლის მონელება მაშინ ირღვევა, როცა ხდება კუჭის გასავალი ნაწილის – პილორუსის შევიწროება ამ არის ანთებითი შეშუპებისა და დანაწიბურების გამო. ასეთ დროს საკვები კუჭიდან თორმეტგოჯა ნაწლავში ვეღარ გადადის და კუჭში ყოვნდება. მიღებულ საკვებს ემატება კუჭის მიერ სეკრეტირებული წვენი, რაც კუჭის გადავსებას, გულისრევას და ღებინებას იწვევს. ამონაღები მასა შეიცავს წინა დღეებში მიღებული საკვების ნაწილაკებს. ასეთ დროს აუცილებელია სამედიცინო დაწესებულებაში მისვლა, სათანადო მკურნალობა. შესაძლოა აუცილებელი გახდეს ოპერაციული ჩარევაც. საკვების მონელება ირღვევა კუჭის სეკრეტში მარილმჟავას შემცველობის დაქვეითების ან მისი არარსებობის დროს. მარილმჟავას დეფიციტის გამო ირღვევა ცილების მომნელებელი ფერმენტის - პეფსინის გააქტიურება, რაც, ბუნებრივია, ცილოვანი საკვების მონელებას არღვევს. იზრდება ბაქტერიების ჭარბი გამრავლების რისკი. საქმე ის არის, რომ კუჭის მჟავა სეკრეტს აქვს ბაქტერიების საწინააღმდეგო მოქმედება, დაბალი მჟავიანობისას კი საკვებში არსებული მიკრობების განადგურება ფერხდება და ისინი ინტენსიურად მრავლდებიან. უფრო მეტად ამიტომაც ემუქრებათ საკვებისმიერი ტოქსიკოინფექციები ადამიანებს, რომელთაც დაქვეითებული აქვთ კუჭის მჟავიანობა. ბაქტერიების ჭარბ გამრავლებას მოჰყვება ფაღარათი, საკვები ნივთიერებებისა და ვიტამინების შეწოვის დარღვევა. დაბალი მჟავიანობისას ბაქტერიების ჭარბი გამრავლების გარეშეც კი ირღვევა საკვები ელემენტების, კერძოდ მიკროელემენტებისა და ვიტამინების შეწოვა. პაციენტებს ხშირად აწუხებთ ტკივილი კუჭის არეში, რის მიზეზიც არის მჟავას დეფიციტისას კუჭში არსებული საკვების არასრული მონელება. ასეთ დროს რეკომენდებულია ჩანაცვლებითი თერაპია – კუჭის მჟავა წვენის ჩამანაცვლებელი პრეპარატების სმა, ასევე - მინერალებისა და ვიტამინების მიღება. პაციენტები, რომელთაც სიმჟავე დაქვეითებული აქვთ, საკვებით გამოწვეული ინფექციების მაღალი რისკის გამო განსაკუთრებული გულისყურით უნდა მოეკიდონ კვებას, მიიღონ მხოლოდ ისეთი პროდუქტები, რომელთა ხარისხიც ეჭვს არ იწვევს. არ არის მიზანშეწონილი იმ საკვების მიღება, რომელიც შესაძლოა მალე გაფუჭდეს (რძის ნაწარმი, ნიგვზიანი, მაიონეზიანი სალათები, კრემიანი ნამცხვრები და ასე შემდეგ), მაგრამ, ქართული სუფრის თავისებურებებიდან გამომდინარე, რამდენიმე საათის განმავლობაში ამშვენებს სუფრას.



კომენტარი არ გაკეთებულა
კომენტარი
კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას,სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.
სერიალი ”გაბოროტებული” წლების წინ გამოჩნდა სატელევიზიო სივრცეში, მაგრამ ის დღესაც არ კარგავს აქტუალობას. სატელევიზიო შოუს შესახებ საუბრები და მითქმა-მოთქმა დღემდე არ ჩერდება. მრავალი კითხვა ჩნდება სერიალის გარშემო. ჩვენ გთავაზობთ www.imdb.com-ის მიხედვით, ყველაზე ხშირად დასმულ კითხვებსა და მათზე პასუხებს სერიალ ”გაბოროტებულის” შესახებ.
#ქველმოქმედებამარტივია - ჟურნალ ,,ოჯახის მკურნალის"" და ,,პალიტრა მედიის"" ერთობლივი პროექტია, რომელიც მძიმე სნეულებების მქონე ბავშვებს რამდენიმე ათასი ლარით დაეხმარა.
აშშ-ის ჯანდაცვის ნაციონალური ინსტიტუტების მეცნიერების კვლევის მიხედვით დადგინდა, რა ხდება ტვინში ცხოვრების არასწორი წესის შემთხვევაში. კერძოდ, სიმსუქნის დროს იცვლება ტვინის დოფამინის, მოტივაციაზე პასუხისმგებელი რეცეპტორები.
ამ კატეგორიის სხვა სტატიები
1. მაკარონი კეტჩუპითა და ყველით- პომიდორი მჟავე პროდუქტია და მისი შერევა სახამებლის ნახშირწყლებთან (მაკარონის ნაწარმი) ნიშნავს, რომ ზიანი მივაყენოთ საკვების მონელებას. ასევე არაა რეკომენდებული მაკარონი გახეხილ ყველთან ერთად, რადგანაც ასეთი რთული ერთობლიობა იწვევს სიმძიმის გრძნობას.
ცნობილია, რომ ცხოველური ფერმენტების სისტემატურად მიღება არასასურველია. ამ დროს ორგანიზმი საკუთარი ფერმენტების გამომუშავებას წყვეტს, მცენარეული ფერმენტები კი, პირიქით, ასტიმულირებს ორგანიზმში ფერმენტების წარმოქმნას.
კუჭუკანა ჯირკვლის (პანკრეასის) პრობლემები უფრო ხშირად მათ აღენიშნებათ, ვინც ალკოჰოლის მოყვარულია, რეგულარულად მიირთმევს ცხიმიან ხორცს, კონსერვებს, ე.წ. ფასტ-ფუდს (ანუ იკვებება სწრაფი კვების ობიექტებზე) და სხვა მძიმე საკვებს.
შეკრულობის საწინაღმდეგოდ კარგი ეფექტი აქვს სტაფილოს წვენს. 150-200 მლ ახალგაწურული წვენი დღეში 2-3 ჯერ უნდა მიირთვათ, სულ მცირე სამი კვირის განმავლობაში.
გასტრიტი კუჭის ლორწოვანი გარსის ანთებაა. ზოგჯერ, მძიმე მიმდინარეობის შემთხვევაში, ზანდება კუჭის ლორწოვან გარსზე ღრმად მდებარე შრეები.
პანკრეასის (კუჭუკანა ჯირკვლის) დაავადებები უხშირესად აღენიშნება მათ, ვინც ალკოჰოლისა და ე.წ. ფასტ-ფუდის" (სწრაფი კვების) დიდი მოყვარულია, რეგულარულად მიირთმევს კონსერვებს, შებოლილ და ცხიმიან ხორცს, საზოგადოდ, არაჯანსაღი პროდუქტებით იკვებება.
16 თებერვალი 2017
მეცნიერების აზრით, წიგნები და მასობრივი ინფორმაციის საშუალებები მნიშვნელოვან როლს ასრულებენ ბავშვებში ამ თუ იმ პროდუქტისადმი დამოკიდებულების ჩამოყალიბებაში. ხოლო საკვებისადმი ბავშვობის დროინდელი სიყვარული, ხშირად მთელი ცხოვრების განმავლობაში ნარჩუნდება. მკვლევარებმა შეისწავლეს საჭმლის აღწერილობა 100 პოპულარულ საბავშვო წიგნში.
27 იანვარი 2017
გერმანიის ფედერალური ინსტიტუტის პროფესორი ბერნდ შეფერი აცხადებს, რომ ტოსტერში დაბრაწულ-დახრუკული პური (ე.წ "ტოსტი") ჯანმრთელობისთვის მავნებელია. რაც უფრო მეტხანს იწვება ის, მით მეტია მასში აკრილამიდის შემცველობა. ამ ნივთიერებას კი კანცეროგენების (სიმსივნის მაპროვოცირებელი ნაერთები) სიაში მოიაზრებენ.
მაიოს კლინიკის სპეციალისტები მივიდნენ დასკვნამდე, რომ ბავშვთა ასთმური შეტევის მიზეზი ხშირად მშობელთა მავნე ჩვევა - თამბაქოს მოხმარებაა. ისინი მოუწოდებენ მოზრდილებს, მოარიდონ ბავშვები თამბაქოს კვამლს. მეცნიერებმა გააანალიზეს ამ თემასთან დაკავშირებით ჩატარებული 25 კვლევის შედეგები. აღნიშნულ კვლევებში მონაწილეობდა 430 000-ზე მეტი ბავშვი, რომელთა საშუალო ასაკი 6-7 წელიწადს შეადგენდა.
როგორც კვლევებმა აჩვენა, ანანასს არა მარტო სასიამოვნო გემო აქვს, არამედ ანტიოქსიდანტების შემცველობის გამო, ჯანმრთელობისთვისაც სასარგებლოა. კერძოდ, ანტიოქსიდანტური თვისებების გამო ის წარმატებით ებრძვის ათეროსკლეროზს, გულის დაავადებებსა და სხვადასხვა ტიპის კიბოს.
კომპიუტერული თამაშები ხანდაზმულ ადამიანებს ჭკუასუსტობისგან იხსნის. კომპიუტერული თამაშების საშუალებით ტვინის ვარჯიში დემენციისკენ მიდრეკილი ადამიანების კოგნიტიური ფუნქციების გაუარესების პროცესს ამუხრუჭებს.