რომელი საკვებია სასარგებლო ღვიძლისთვის - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

რომელი საკვებია სასარგებლო ღვიძლისთვის

.

• ზედმეტი სასუქის გარეშე მოწეული ხილი და ბოსტნეული, მწვანილი, განსაკუთრებით - კომბოსტო (ჩვეულებრივი და ყვავილოვანი), სტაფილო, ჭარხალი, ყაბაყი, ჭინჭარი. მათში არსებული ვიტამინები და მიკროელემენტები ღვიძლის ნორმალურ ცხოველქმედებას უზრუნველყოფს.

• ტკბილი და ხმელი ხილი: ბანანი, ლეღვი, ფინიკი, ჭერმის ჩირი, შავი ქლიავი, ჩამიჩი, ასევე - ცოცხალი ხილის დესერტები.

• ყოველგვარ ნუგბარსა და ტკბილეულს ღვიძლი, დათვივით, თაფლს ამჯობინებს.

• ბოსტნეულისა და გახეხილი პროდუქტებისგან მომზადებული სუპები, რაგუ, სალათები და ვინეგრეტები, რომლებიც მზესუმზირას, სოიისა და ზეითუნის ზეთით არის შეკაზმული.

• კარაქიან პურზე მეტად, რომელიც ჩვენში უფრო პოპულარულია, ღვიძლს მარგარინიანი ბუტერბროდი უყვარს. მარგარინი ხომ, ისევე როგორც მცენარეული ზეთები, არ შეიცავს ქოლესტერინს - ღვიძლის უპირველეს მტერს.

• ყველი, კეფირი, ხაჭო და რძის სხვა ნაწარმი ცხიმის ნაკლები შემცველობით.

• დროდადრო (და არა ყოველდღე) - თოხლოდ მოხარშული კვერცხი.

• ნატურალური წვენები და არა მათი სინთეზური შემცვლელები. გაცილებით უკეთესია შინ საკუთარი ხელით, ყოველგვარი კონსერვანტის გარეშე მომზადებული წვენები.

• ღვიძლი უპირატესობას ანიჭებს გაწმენდილ წყალს - მაღაზიებში არსებულ "ბოთლის" წყლებს ან საყოფაცხოვრებო ფილტრში გატარებულ წყალს, ხოლო ზესუფთა ბუნებრივი წყაროები (უგაზო) მისთვის პირდაპირ მისწრებაა.

• მინერალური წყლებიდან ის სიამოვნებით მოიხმარს ბორჯომს, ნაბეღლავს, ესენტუკის წყლებს, ნარზანს, თუმცა ბოთლებში ჩამოსხმულს პირდაპირ წყაროდან აღებული ურჩევნია.

• ღვიძლი დაგიფასებთ, თუ სპეციალური აცრებით დაიცავთ მას ა და ბ ჰეპატიტებისგან, ხოლო პრეზერვატივის საშუალებით ცე ჰეპატიტისგან იხსნით.

• კარგია იოგას სისტემის ვარჯიშთა კომპლექსი, რომელიც მავნე ნარჩენებისგან (წიდისგან) ორგანიზმის გასაწმენდად არის განკუთვნილი. თუმცა გაითვალისწინეთ, რომ იოგას ბევრი უკუჩვენება აქვს, ამიტომ იხელმძღვანელეთ არა შემთხვევითი ქსეროასლებით, არამედ სერიოზული გამომცემლობების მიერ გამოცემული ლიტერატურით, ან რჩევისთვის კომპეტენტურ ადამიანებს მიმართეთ.

• ღვიძლისთვის სასარგებლოა მცენარეული ნაყენები, რომლებიც შეიძლება ჯანმრთელმა ადამიანმაც მიიღოს პროფილაქტიკისთვის და სნეულმაც ჩაის მაგივრად. მაგალითად, აიღეთ თანაბარი რაოდენობით უკვდავას (ნეგო) ყვავილი, ბაღის პიტნა, გულყვითელას ყვავილი, რევანდის ფესვი, ძირტკბილას ფესვი, ქრისტესისხლა და ასკილის ნაყოფი. 4 ს/კ ნარევს დაასხით ერთი ლიტრი მდუღარე წყალი და 5-8 საათით დააყენეთ. სვით ჭამამდე ნახევარი საათით ადრე ერთი ჭიქა პატარ-პატარა ყლუპებით ერთი თვის განმავლობაში.

ავტორი დევი დევიძე

იხილეთ სხვა სტატიები რუბრიკაში ჰეპატოლოგია