D ვიტამინი გულსისხლძარღვთა სისტემის დაავადებათა რისკს ამცირებს
D ვიტამინის წყარო ცხიმიანი თევზი და კვერცხია. თუმცა D ვიტამინის უდიდესი ნაწილი ორგანიზმში ხვდება არა საკვებით, არამედ გამომუშავდება მზის სხივების ზემოქმედების შედეგად.
კვლევების შედეგად, მეცნიერებმა აღმოაჩინეს, რომ ადამიანებში, რომლებიც ღებულობდნენ D ვიტამინის შემცველ დანამატებს, არტერიული წნევა და შარდში კორტიზოლის (სტრესის ჰორმონი) დონე უფრო დაბალი იყო, ვიდრე იმ მონაწილეებში, ვინც პლაცებოს ღებულობდა.
მკვლევარების აზრით, D ვიტამინის დეფიციტი დაკავშირებულია ინსულტის, დიაბეტის, რევმატოიდული ართრიტის და ზოგიერთი სახეობის კიბოსადმი მდგრადობასთან. ამ ვიტამინის შემცველი დანამატები დაგვეხმარება ჯანმრთელობასთან დაკავშირებული პრობლემების თავიდან აცილებაში.
ლალი ჩხიკვაძე