„ანთების საწინააღმდეგო“ დიეტა - მარტივი რაციონი ჯანმრთელობის დიდხანს შესანარჩუნებლად - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

„ანთების საწინააღმდეგო“ დიეტა - მარტივი რაციონი ჯანმრთელობის დიდხანს შესანარჩუნებლად

ანთების დონეს აქვეითებს.

ქრონიკული ანთება - იმუნური სისტემის ანომალური აქტივობა აღინიშნება მრავალი დაავადების: დიაბეტის, სიმსუქნის, აუტოიმუნური და გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების, ზოგოერთი სახის კიბოს დროს.

ანთებისსაწინააღმდეგო დიეტაში შედის მწვანე ფოთლოვანი ბოსტნეული, კენკროვანი ხილი (ალუბალი, მოცვი, მაყვალი), შავი ყურძენი, ბროკოლი, ყვავილოვანი კომბოსტო, ლობიო, ოსპი და სხვა პარკოსნები, ჩაი (პირველ რიგში მწვანე), ყავა, ავოკადო, ქოქოსი, უცხიმო ყველი, ცივი გამოხდის ზეითუნის ზეთი, ნიგოზი, თხილი, მწარე შოკოლადი.

არაა აკრძალული ზომიერი რაოდენობით წითელი ღვინო და ლუდი, დარიჩინი, კურკუმა, თევზი. ამასთან, სრულად უნდა გამოირიცხოს რაციონიდან წითელი ხორცი და ტრანსცხიმების შემცველი ხორცის პროდუქტები, ფასტფუდი, ტკბილი სასმელები, თეთრი პური, ჩიფსები, კრეკერები, კანფეტები, ნაყინი, სოიოს ზეთი, ჭარბი რაოდენობით ალკოჰოლი - ყველა ეს პროდუქტი ხელს უწყობს ანთების დონის მომატებას.

მკვლევარებმა ასევე დაადგინეს, რომ ანთებისსაწინააღმდეგო დიეტის პრინციპების ნაწილობრივ დაცვაც კი ჯანმრთელობისთვის სასარგებლოა. განსაკუთრებით სასარგებლოა ასეთი ტიპის კვება მწეველებისთვის.

ლალი ჩხიკვაძე