რატომ და როგორ უნდა დავიცვათ კვების რეჟიმი
რა სიხშირით უნდა ვიკვებოთ?
საკვების დღეში 3-ჯერ მიღების ტრადიცია საყოველთაოდ არის დანერგილი. ეს უფრო სოციალური პირობებით არის ნაკარნახევი, ვიდრე ფიზიოლოგიური მოთხოვნილებით.
კვების რეჟიმის ცნება საკმაოდ ფართოა და მოიცავს:
• კვების რაოდენობას ანუ ჯერადობას;
• საკვების მიღების დროსა და კვებათა შორის ინტერვალებს;
• საკვების ცალკეულ მიღებაზე, რაციონის გადანაწილებას ენერგეტიკული ღირებულების (კალორიულობა), ქიმიური შემადგენლობის, მასისა და პროდუქტების მიხედვით.
რაციონალური კვება ეფუძნება შემდეგ პრინციპებს:
• ორგანიზმისთვის ენერგეტიკული დანახარჯების შემავსებელი ნივთიერებების დროული მიწოდება;
• პროდუქტების სრულფასოვნება (ორგანიზმს უნდა მიეწოდებოდეს საკმარისი რაოდენობით ძირითადი საკვები ინგრედიენტები: ცილები, ნახშირწყლები, ცხიმები, ვიტამინები და მინერალური ნივთიერებები).
• ზემოთჩამოთვლილი საკვები ნივთიერებების ოპტიმალური თანაფარდობა.
დღეში რამდენჯერ უნდა ვჭამოთ?
საკვების მიღების ჯერადობის განსაზღვრისას უნდა გავითვალისწინოთ:
* ასაკი,
* შრომითი საქმიანობა (გონებრივი, ფიზიკური სამუშაო),
* ადამიანის ორგანიზმის მდგომარეობა, სამუშაო დღის განრიგი.
ექიმები და დიეტოლოგები გვირჩევენ 4-ჯერად კვებას, რომლის უპირატესობები შემდეგშია:
• საჭმლის მომნელებელი სისტემის თანაბარი დატვირთვა;
• საკვების სრული დამუშავება და მონელება;
• საკვები ნივთიერებების უკეთ ათვისება;
• ორგანიზმის შიდა გარემოს მდგომარეობის შენარჩუნება სასიცოცხლოდ აუცილებელი ნივთიერებების დროულად მიწოდების შედეგად.
ავტორი ლალი ჩხიკვაძე