რომელი საკვები იწვევს გულძმარვას
. ბუნებრივია, გულძმარვის ერთი-ორი შემთხვევა ამა თუ იმ საკვებზე უარის თქმის საფუძველს არ იძლევა, მაგრამ ხშირი და შემაწუხებელი გულძმარვისას რაციონის კორექცია აუცილებელია. გულძმარვის თავიდან ასაცილებლად რეკომენდებულია:
• თავი ვარიდოთ იმ საჭმელსა და სასმელს, რომელიც ამ სიმპტომს იწვევს (უმეტესად ეს არის ციტრუსები, ყავა, შოკოლადი, კოლა, გაზიანი სასმელები);
• საკვები მცირე ულუფებად მივირთვათ;
• ვერიდოთ ჭამას დაწოლამდე 3-4 საათის განმავლობაში;
• დავიკლოთ წონა (თუ ჭარბია);
• თავი დავანებოთ თამბაქოს წევას;
• ავიმაღლოთ სასთუმალი, თუ სიმპტომები ძლიერდება ღამით;
• თავი ვარიდოთ წამლებს, რომლებიც გულძმარვას აძლიერებს (ასეთია ასპირინი, ტკივილგამაყუჩებლები, გარდა პარაცეტამოლისა).