რუბრიკები
ოჯახის მკურნალი
მართლა სასარგებლოა თუ არა ე.წ. სასარგებლო პროდუქტები
მართლა სასარგებლოა თუ არა ე.წ. სასარგებლო პროდუქტები
ზოგჯერ იმის გარკვევა, რამდენად სასარგებლოა პროდუქტი, ძნელი ხდება. პროდუქტები წარწერით: "შაქრის დაბალი შემცველობა", "ნახშირწყლების დაბალი შემცველობა" ან "ნატურალური" შეიძლება მავნე არჩევანი აღმოჩნდეს.

შაქრის შემცვლელის (აგავას სიროფი, ქოქოსის შაქარი) შემცველი პროდუქტები მავნებელია და ჩვეულებრივ შაქარზე ნაკლებად უსაფრთხო არ არის. რაციონში დიდი რაოდენობით შაქარი ჭარბ წონასა და კარიესს იწვევს. თავისთავად პროდუქტები "შაქრის გარეშე" მაინც მაღალი კალორიულობით გამოირჩევა. შედარებისთვის, 100 გრამი თეთრი შაქარი შეიცავს 406 კალორიას, აგავას სიროფი კი 310 კალორიას.

გარდა ამისა, სხვადასხვა საკვები და ვიტამინიზირებული სასმელი შეიცავს
You must have Flash Player installed in order to see this player.
შაქარს და კალორიულობაც მაღალი აქვთ. სჯობს ჩვეულებრივი წყლის მიღება. გემოვნებითი შეგრძნებების გასამრავალფეროვნებლად, წყალს შეიძლება დავუმატოთ სხვადასხვა ხილი ან ბოსტნეული.

კიდევ ერთი "სასარგებლო" პროდუქტი ბოსტნეულის ჩიფსია, რომელშიც ჭარბადაა მარილი, სხვადასხვა ემულგატრი და არომატიზატორი, რომლებიც გარდა მავნეობისა, კალორიულიცაა.

ცალკე საკითხია ე.წ. სასარგებლო, ენერგეტიკული თხილისა და ხილის ბატონები - მათშიც დიდი რაოდენობითაა შაქარი.

დიეტოლოგები გვაფრთხილებენ, რომ ცხიმის დაბალი შემცველობის იოგურტი, ასევე ჭარბად შეიცავს შაქარს.


ლალი ჩხიკვაძე
კომენტარი არ გაკეთებულა
კომენტარი
კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას,სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.
ჟურნალმა "ოჯახის მკურნალმა" საქველმოქმედო პროექტის #ქველმოქმედებამარტივია ფარგლებში ნოემბრისა და დეკემბრის ნომრების რეალიზაციიდან შემოსული თანხის ნაწილი 5 022 ლარი დიმიტრი ცინცაძის სახელობის ფონდს გადასცა.
"ძალ­იან მნიშვნელოვანია მკურნალობის პროცესში პაციენტის თანამონაწ­ილეობა. ეს წიგნი სწორედ ამას გასწავლით...
ზამთრის მზე, ულტრაიისფერი გამოსხივების თვალსაზრისით, ზაფხულისაზე არანაკლებ საშიშია. ზამთარში ზოგჯერ ის უფრო ინტენსიურიცაა. ამასთან, წელიწადის ამ დროს სხეული ტანსაცმლითაა დაფარული, ხოლო თვალები მზის ზემოქმედების ქვეშ მთელი დატვირთვით ხვდება.
ამ კატეგორიის სხვა სტატიები
ყველასათვის ცნობილია, რომ ყოველდღიურად ერთი ჭიქა ღვინის მიღება ძალზედ სასარგებლოა. თუ წითელ მშრალ ღვინოს, სადილის მაგივრად, ძილის წინ ვახშად დალევთ, წონის დაკლებაში დაგეხმარებათ. ღვინის მიღების შემდეგ თავს დანაყრებულად იგრძნობთ და ჭამის სურვილი აღარ გაგიჩნდებათ.
თევზის ქონს უნიკალური თვისება გააჩნია - მას შეუძლია ტვინის დაცვა მავნე ტოქსინების ზემოქმედებისაგან. თევზის ქონი არ მოქმედებს თავად ნეიროგენეზზე (ტვინის ახალი უჯრედების წარმოქმნა და ინტეგრაცია), თუმცა გააჩნია პროტექტორული ეფექტი.
ვირთაგვებზე ჩატარებული უახლესი კვლევებით მეცნიერებმა დაასკვნეს, რომ სწაფი კვება (ფასტფუდი), ისევე როგორც, საზოგადოდ ცხიმიანი საკვები, ტანადობის გარდა ფსიქიკასაც ვნებს. მეცნიერები ცხოველთა ერთ ჯგუფს ჯანსაღი, მეორეს კი - ცხიმიანი საკვებით კვებავდნენ.
ოქსფორდის უნივერსიტეტის მკვლევარებმა გააანალიზეს 194 კვლევის შედეგი და დაასკვნეს, რომ ბროწეული ნამდვილი სუპერპროდუქტია. კერძოდ, ის ებრძვის მეორე ტიპის შაქრიან დიაბეტს, პროსტატისა და ნაწლავის კიბოს, აუმჯობესებს სპორტულ შესაძლებლობებს და, შესაბამისად, შედეგებს.
ქრონიკული მწეველები მავნე ჩვევის მიტოვების შემთხვევაში ხშირად ხანგრძლივი დროის განმავლობაში ვერ შეიგრძნობენ ორგანიზმის ზოგადი მდგომარეობის გაუმჯობესებას. ამის მიზეზი ის გახლავთ, რომ მოწევის გამო წლების განმავლობაში ორგანიზმში დაგროვილი მავნე ნივთიერებები (ტოქსინები) უმალ არ გამოძევდება.
როგორც კვლევებმა აჩვენა, ანანასს არა მარტო სასიამოვნო გემო აქვს, არამედ ანტიოქსიდანტების შემცველობის გამო, ჯანმრთელობისთვისაც სასარგებლოა. კერძოდ, ანტიოქსიდანტური თვისებების გამო ის წარმატებით ებრძვის ათეროსკლეროზს, გულის დაავადებებსა და სხვადასხვა ტიპის კიბოს.
21 ოქტომბერი 2016
ფინჯანი ყავის დალევის შემდეგ, იშვიათად თუ დავფიქრებულვართ, როგორ მოქმედებს ის სხვადასხვა ორგანოსა და სისტემაზე.
13 სექტემბერი 2016
1. საფეხურებზე სიარული.

კიბეზე ასვლისას ადამიანი წუთში 11 კალორიას წვავს.
ცნობილია, რომ სტრესმა შეიძლება წონის მატება გამოიწვიოს. მიზეზი მხოლოდ ამ მდგომარეობისთვის დამახასიათებელ გაძლიერებულ მადაში არ არის. იცვლება თავად სხეულის მუშაობის მექანიზმი.
ხახვი ნებისმიერი ქვეყნის სამზარეულოს ერთ-ერთი ყველაზე ხშირად მოხმარებადი პროდუქტია და მრავალი დაავადების სამკურნალო, ეფექტურ ბუნებრივ წამალსაც წარმოადგენს.
გაგიგონიათ ალბათ, შიშს დიდი თვალები აქვსო. რატომ? იმიტომ, რომ არ არსებობს ორგანული დაავადება, რომელზეც შიში მანკიერად არ მოქმედებს.