რუბრიკები
მავნე პროდუქტები ტვინს ასუსტებს
მავნე პროდუქტები ტვინს ასუსტებს
ავსტრალიელმა მეცნიერებმა ვირთხებზე ჩატარებული კვლევების საფუძველზე დაადგინეს კავშირი შაქრითა და ცხიმით მდიდარ პროდუქტებსა და კოგნიტიური ფუნქციების დაქვეითებას შორის. ექსპერიმენტის დროს შაქრითა და ცხიმით მდიდარ დიეტაზე მყოფ ვირთხებს მეხსიერების გაუარესება დაუდასტურდათ. კვლევის ავტორის მარგარეტ მორისის თქმით,
You must have Flash Player installed in order to see this player.
მეხსიერების დაქვეითების სისწრაფე შოკის მომგვრელად მაღალი იყო. მღრღნელების ჰიპოკამპში (ჰიპოკამპი ტვინის ის უბანია, რომელიც მოგონებების ფორმირებასა და შენახვას განაგებს) მკვლევრებმა ანთება აღმოაჩინეს. მათი დასკვნით, სწორედ ეს უდევს საფუძვლად ხსენებულ კავშირს.

ვირთხებში გამოვლენილის ანალოგიური მოვლენა აღინიშნა ადამიანებშიც. მათ ტვინის აღმასრულებელი ფუნქცია, კერძოდ, რეაქციის სისწრაფე უქვეითდებოდათ. ცვლილებები შესამჩნევი ხდებოდა მავნე პროდუქტების პირველი მიღებიდან 5 დღის შემდეგ. ცხიმითა და ნახშირწყლებით მდიდარი დიეტა განსაკუთრებით აჩქარებს ორგანიზმის დაბერებას, მეხსიერების გაუარესებას და კოგნიტიური შესაძლებლობების დაქვეითებას. ახლა მეცნიერებს იმის გარკვევა სურთ, შესაძლებელია თუ არა სწორი კვებით მეხსიერების გაუმჯობესება.

კომენტარი არ გაკეთებულა
ამ კატეგორიის სხვა სტატიები