კაკაოში შემავალი პოლიფენოლები თრომბის წარმოქმნას აბრკოლებს
რომლებიც ათეროსკლეროზისა და სისხლძარღვთა სისტემის მძიმე დაავადებათა მაპროვოცირებელ “ცუდ ქოლესტერინს” ებრძვის.
შოკოლადი თურმე შაკიკით დაავადებულებსაც რგებს. ფენილეთილამინი, რომელიც შოკოლადის კიდევ ერთი სასარგებლო კომპონენტია, ეფექტურად აყუჩებს ტკივილს.
შოკოლადის მატონიზებელ თვისებებს კაკაოს შემადგენლობაში შემავალი ფიზიოლოგიურად აქტიური ნივთიერება თეობრომინი განაპირობებს. თეობრომინი ალკალოიდია. მისი მცირე დოზა აღაგზნებს გულ-სისხლძარღვთა და ნერვულ სისტემებს, აუმჯობესებს გუნება-განწყობას და ზრდის შრომის ნაყოფიერებას. ამაში თეობრომინს შოკოლადში შემავალი ანტიდეპრესანტი სეროტონინი და მრავალი სხვა ნივთიერებაც ეხმარება.
თინათინ გოცაძე