შაქრის შემცვლელებმა, შესაძლოა, დიაბეტი, გულის დაავადებები და სიმსუქნე გამოიწვიოს - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

შაქრის შემცვლელებმა, შესაძლოა, დიაბეტი, გულის დაავადებები და სიმსუქნე გამოიწვიოს

400 000-ზე მეტი ადამიანის მონაცემების გაანალიზების საფუძველზე, მიუხედავად გავრცელებული მოსაზრებისა, ხელოვნური დამატკბობლები არ აღმოჩნდა ჭარბი წონის პროფილაქტიკის ეფექტური საშუალება. ამასთან, დადგინდა კავშირი შაქრის შემცვლელების გამოყენებასა და სიმსუქნის, დიაბეტის, გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების განვითარების რისკს შორის.

ხელოვნური დამატკბობლების ფართო გავრცელებისა და პოპულარობის, ასევე, სიმსუქნის ეპიდემიის და მასთან დაკავშირებული დაავადებების გათვალისწინებით, შორეული რისკების განსაზღვრის მიზნით, ინტენსიური კვლვები გრძელდება.

ლალი ჩხიკვაძე