შაქრის შემცვლელებმა, შესაძლოა, დიაბეტი, გულის დაავადებები და სიმსუქნე გამოიწვიოს
400 000-ზე მეტი ადამიანის მონაცემების გაანალიზების საფუძველზე, მიუხედავად გავრცელებული მოსაზრებისა, ხელოვნური დამატკბობლები არ აღმოჩნდა ჭარბი წონის პროფილაქტიკის ეფექტური საშუალება. ამასთან, დადგინდა კავშირი შაქრის შემცვლელების გამოყენებასა და სიმსუქნის, დიაბეტის, გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების განვითარების რისკს შორის.
ხელოვნური დამატკბობლების ფართო გავრცელებისა და პოპულარობის, ასევე, სიმსუქნის ეპიდემიის და მასთან დაკავშირებული დაავადებების გათვალისწინებით, შორეული რისკების განსაზღვრის მიზნით, ინტენსიური კვლვები გრძელდება.
ლალი ჩხიკვაძე