რომელი პროდუქტებით შეგვიძლია ჩავანაცვლოთ რაციონში ზღვის პროდუქტები - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

რომელი პროდუქტებით შეგვიძლია ჩავანაცვლოთ რაციონში ზღვის პროდუქტები

ცხიმიანი თევზის საშუალებით გვირჩევენ. თუმცა, თევზი ყველასთვის ხელმისაწვდომი როდია. საბედნიეროდ, მისი შეცვლა შესაძლებელია სელის თესლითა და ნიგვზით. აღნიშნული პროდუქტები სრულიად საკმარისია ცხიმოვანი მჟავების, ომეგა-3-ის დღეღამის ნორმის მისაღებად.

ცნობილია, რომ ომეგა-3 ცხიმოვანი მჟავები აღადგენს უჯრედის მემბრანის ლიპიდურ გარსს, მონაწილეობს ნივთიერებების ბიოსინთეზში და იცავს უჯრდებს ჟანგვითი სტრესისგან. ის ასევე ამცირებს კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის კიბოს რისკს. ამ მჟავების უმეტესობას ადამიანის ორგანიზმი დამოუკიდებლად გამოიმუშავებს, მაგრამ ალფა-ლინოლენის, ეიკოზაპენტაენისა და დოკოზაჰექსაენის მჟავებს მხოლოდ საკვებით იღებს. ომეგა-3 ცხომოვანი მჟავების რეკომენდებულ დოზას იღებენ სანაპირო რაიონის მცხოვრებლები, რომელთა რაციონშიც ბევრია ახალი თევზი. კონტინენტის მცხოვრებლისთვის, ვისთვისაც ახალი თევზი შეიძლება ხელმისაწვდომი არ იყოს, ეს პროდუქტი შეიძლება შეიცვალოს საკვებში სესლის ზეთის დამატებით (ან სელის თესლების დამატებით).

თუმცა, სელის ზეთი გაცხელებისა და ჰაერთან ხანგრძლივი კონტაქტისას სწრაფად იჟანგება. ამიტომ, მისი დიდხანს შენახვა თუნდაც მაცივარში, არ შეიძლება, ამდენად უპირატესობა უნდა მივანიჭოთ ზეთს, კაფსულების ფორმით. გარდა ამისა, დღეში 30 გრამი ნიგოზი უნდა მივიღოთ. ნიგოზში სხვა ცხიმოვანი მჟავებიცაა მათ შორის ომეგა-6.

ლალი ჩხიკვაძე