რა მნიშვნელობა აქვს ფერმენტებს
ფერმენტების წყაროა:
• კულინარიულად დაუმუშავებელი საკვები;
• ხილი და ბოსტნეული;
• თაფლი;
• მცენარეული ნაყენები.
ისიც გაითვალისწინეთ, რომ ორგანიზმს მუდმივად სჭირდება ამინმჟავები, ვიტამინები, მინერალები, მიკროელემენტები, პოლიუჯერი ცხიმოვანი მჟავები ანუ სხვადასხვა საშენი მასალა უჯრედებისთვის. საკვები იშლება და გარდაიქმნება ფერმენტების დახმარებით. სამწუხაროდ, ფერმენტთა მარაგი სულ უფრო მცირდება, რადგანაც ცუდად და გადატვირთვით ფუნქციობს პანკრეასი (კუჭუკანა ჯირკვალი), საკვები განიცდის ხანგრძლივ თერმულ დამუშავებას, ექვემდებარება რაფინირებას, დაკონსერვებას, ყოველივე ეს კი ბლოკავს ფერმენტების ფუნქციობას.
თინათინ გოცაძე