რუბრიკები
ავსტრალიელმა მეცნიერებმა ვირთხებზე ჩატარებული კვლევების საფუძველზე დაადგინეს კავშირი შაქრითა და ცხიმით მდიდარ პროდუქტებსა და კოგნიტიური ფუნქციების დაქვეითებას შორის.
ნერვული დაძაბულობისა და სტრესის დროს კუჭში დიდი რაოდენობით გამოიყოფა მარილმჟავა, იმავდროულად მცირდება ლორწოს გამოთავისუფლება
არაბები ტყუილად როდი უწოდებდნენ ბადრიჯანს "მუდმივი ახალგაზრდობის ნაყოფს". ამაში მართლაც არის ჭეშმარიტების წილი.
ფრჩხილზე თეთრი ლაქები არის ონიქოდისტროფიის მიზეზი (დისტროფია კვების მოშლაა). ამ დაავადებას ეწოდება ლეიკოონიქია.
ვირუსული კონიუნქტივიტი კონიუნქტივის - თვალის ლორწოვანი გარსის (როგორც სკლერის მფარავის, ასევე ქუთუთოების შიგნითა ზედაპირის ამომფენის) - ვირუსული ინფექციით გამოწვეული ანთებაა. ის უმეტესად ზედა სასუნთქი გზების ადენოვირუსულ ან ჰერპესულ ინფექციას უკავშირდება. შესაძლოა განვითარდეს იმუნიტეტის დასუსტების, უბრალო გაციების ან ყელის ტკივილის დროს. სამწუხაროდ, ბოლო ხანს ვირუსული კონიუნქტივიტი ძალიან გახშირდა. დაავადება გადამდებია და არცთუ იშვიათად ეპიდემიის სახესაც იღებს. კონიუნქტივიტი უამრავმა ვირუსმა შეიძლება გამოიწვიოს.

ჰიპოკრატეს დროიდან მოყოლებული, “არ ავნო” მედიცინის მთავარ პრინციპად მიიჩნევა, თუმცა არცთუ დიდი ხნის წინ ექიმები და სხვა სპეციალისტები საკმაოდ ხშირად იყენებდნენ მკურნალობის ფრიად საეჭვო მეთოდებს, მათ შორის - ისეთებსაც, რომლებიც დღეს არა მარტო უეფექტოდ, არამედ სახიფათოდაც კი ითვლება.

სისხლის ჯგუფი, თითის ანაბეჭდის მსგავსად, მთელი სიცოცხლის განმავლობაში უცვლელი რჩება. თუმცა,1999 წლამდე სისხლის ჯგუფისა და რეზუსის საკვლევი დიაგნოსტიკუმები
არაყი ძლიერი ალკოჰოლიანი სასმელია (არაბულად “არაკ” - ოფლს ნიშნავს), რომელიც სახამებლის, შაქრის ან სპირტის შემცველი ნედლეულისგან მიიღება. კვების მრეწველობაში მას ამზადებენ უმთავრესად კარტოფილის ან მარცვლეულის რექტიფიცირებული ეთილის სპირტისგან, რომელსაც დარბილებული წყლით აზავებენ და გააქტიურებული ნახშირისა და სილის ფილტრებში ატარებენ. ამგვარად მიღებული არაყი შეიცავს 40, 50 ან 56% ეთილის სპირტს. გემოს გასაუმჯობესებლად არაყს ამატებენ შაქარს, ძმარმჟავა ნატრიუმს და სხვა კომპონენტებს.

ჰერპესული ინფექცია მარტივი ჰერპესის ვირუსებით გამოწვეულ დაავადებათა ჯგუფია, რომელსაც ახასიათებს კანის, ლორწოვანი გარსების, ცენტრალური ნერვული სისტემისა და სხვა ორგანოთა დაზიანება. ინფექციის გამომწვევი ჰერპესის ოჯახს (Herpes Viridae) ეკუთვნის. ეს ოჯახი აერთიანებს ჩუტყვავილას, შემომსარტყვლელი ლიქენის გამომწვევებს, ციტომეგალოვირუსებსა და ინფექციური მონონუკლეოზის გამომწვევს.

თუ გსურთ, თქვენი პატარა დაუმეგობრდეს სხვა ბავშვებს, უნდა ასწავლოთ მას თანატოლების კოლექტივთან შეთვისება. ამის ერთადერთი გზა არსებობს - ურთიერთობა
ადამიანის სისხლძარღვთაგან განსაკუთრებული შრომის უნარითა და ამტანობით გამოირჩევიან ვენები. ისინი სიმძიმის ძალის საპირისპიროდ ყოველწლიურად სამი ათას ლიტრ სისხლს გადადენიან სისხლძარღვებში, რაშიც მათ არტერიებიც ეხმარებიან. ყოველ ვენას თავისი თანამოსახელე არტერია მიჰყვება გვერდით. გულის შეკუმშვისას არტერიები ფართოვდებიან, აწვებიან გვერდით მდებარე ვენებს, რის შედეგადაც ვენური სარქვლები მონაცვლეობით იხურება და იღება და სისხლს ზევით - კვლავ გულისკენ გზავნის. ეს მექანიზმი გამართულად მუშაობს მაშინ, როდესაც ადამიანი ბევრს მოძრაობს. ვენური სისტემის ერთ-ერთი ყველაზე გავრცელებული დაავადებაა ვარიკოზი, რომლის დროსაც მნიშვნელოვნად ფერხდება სისხლის მიმოქცევა. ვარიკოზი რომ არ დაგემუქროთ, ვენებს უნდა გაუფრთხილდეთ. ვეცდებით, ამაში დაგეხმაროთ.

ოპტიმალურია თმის ღებვა თვენახევარში, ორ თვეში ერთხელ. უკვე შეღებილი თმის ხელახლა შეღებვისას განსაკუთრებული სიფრთხილე უნდა გამოვიჩინოთ,
დედამიწაზე უამრავი სასარგებლო პროდუქტია. მათგან ყველაზე სასარგებლოა:

ლიმონი
ლიმონის შემადგენლობაში შედის ლიმონენი და ჩ ვიტამინი, რომლებიც ხელს უწყობს კიბოს თავიდან აცილებას. მისი ენერგეტიკული ღირებულება ძალიან დაბალია, არ შეიცავს ცხიმებსა და ნახშირწყლებს.
რჩევა: შეკაზმეთ ლიმონის წვენით სალათები.

ეს პროცედურა დილით უნდა ჩაიტაროთ. უზმოზე დალიეთ 0,5-1 ჩაის ჭიქა თბილი წყალი, ნაღველმდენი ბალახების ნაკრები ან უგაზო მინერალური წყალი
პომიდორი კულინარიის ფავორიტია. მას მიირთმევენ უმს, მოშუშულს, ამარილებენ, ამწნილებენ, ამზადებენ პასტას, კეტჩუპს, წვენს, ხოლო იაპონურ რესტორნებში დაშაქრულსაც მოგართმევენ დესერტად მწვანე ჩაისთან ერთად.

და მაინც - პომიდვრის რეპუტაცია არაერთმნიშვნელოვანია. პომიდვრის ნაყოფი უამრავ სასარგებლო ნივთიერებას შეიცავს:
ლაქის სწორად წასმა სწრაფად გაშრობის საწინდარია. თავდაპირველად აუცილებელია ფრჩხილის მომზადება შესაღებავად, რათა ლაქი თანაბრად წაესვას