რუბრიკები
ფსორიაზი

ფსორიაზი ქრონიკული არაინფექციური ანთებითი დაავადებაა, რომელსაც რთული წარმოშობა აქვს: მის ჩამოყალიბებაში მონაწილეობს ნევროგენული, მემკვიდრეობითი, იმუნური, ნივთიერებათა ცვლასთან დაკავშირებული ფაქტორები. გარეგნულად ის მხოლოდ კანისმიერი სიმპტომებით ვლინდება, ამიტომ კანის დაავადებად მიაჩნიათ. სინამდვილეში ფსორიაზი სისტემური დაავადებაა, რომელიც კანთან ერთად ორგანიზმის მთელ სისტემებს აზიანებს.


მკურნალობის სადღეისოდ არსებული ყველა მეთოდი აუმჯობესებს სიცოცხლის ხარისხს, მაგრამ არ კურნავს, თუმცა არსებობს ერთი საშუალება, რომელსაც შეუძლია, საგრძნობლად შეასუსტოს და გააქროს კიდეც დაავადების ნიშნები. ეს საშუალება ცხოვრების ჯანსაღი წესია. თავი არიდეთ ნერვულ გადაძაბვას, თავი დაანებეთ მოწევასა და სმას, ხშირად ისეირნეთ სუფთა ჰაერზე, მოიწესრიგეთ სქესობრივი ცხოვრება და, რაც მთავარია, არასოდეს დაკარგოთ გამოჯანმრთელების იმედი.

კვება
ფსორიაზის დროს დიეტის მთავარი მიზანი ნივთიერებათა ცვლის მოწესრიგებაა. დიეტა ყოველთვის ინიშნება მედიკამენტური მკურნალობის პარალელურად როგორც დაავადების მწვავე ფაზაში, ასევე შესაძლო გამწვავების (გაზაფხული-შემოდგომა) დროსაც. გამწვავების სტადიაში დიეტა 2-3 კვირას გრძელდება. ის წმენდს საჭმლის მომნელებელ სისტემას, ზოგავს ღვიძლსა და ნაწლავებს.
რაციონი უნდა შეიცავდეს სრულფასოვან ცილებსა და ნახშირწყლებს, ხოლო ცხიმების წილი მასში შემცირდეს.
სრულფასოვანი ცილებით მდიდარია რძის ნაწარმი (ყველაზე მეტად - ხაჭო), ვიტამინებით - ხილი, ბოსტნეული, კენკრა და მათი წვენები. რაც შეეხება ადვილად ასათვისებელ ნახშირწყლებს (შაქარს, თაფლს, მურაბას), მათი ოდენობა არ უნდა აღემატებოდეს ფიზიოლოგიური ნორმის ზედა ზღვარს. კვირაში 1-2-ჯერ მიზანშეწონილია განტვირთვის დღეების მოწყობა.
სასურველია, რაციონში ჩავრთოთ ზღვის პროდუქტები (ზღვის კომბოსტო, კალმარი). სხვათა შორის, ისინი განსაკუთრებით სასარგებლოა გულის იშემიური დაავადების თანაობისას.

ხილ-ბოსტნეულის დიეტა ფსორიაზიანი ავადმყოფისთვის
პირველი საუზმე: 200 გ ასკილის ცხელი ნახარში, ცოცხალი კომბოსტოს, სტაფილოსა და ვაშლის სალათი, შეზავებული 10გ მცენარეული ზეთით
მეორე საუზმე: ბოსტნეულის პიურე, 100 მლ ხილის წვენი
სადილი: 250 გ ვეგეტარიანული სუპი, ბოსტნეულის სალათი, შეზავებული 10გ არაჟნით ან მცენარეული ზეთით, 100 გ ნიგოზი
სამხარი: გახეხილი სტაფილო ან ჭარხალი, ასკილის ნაყოფის ნახარში
ვახშამი: ვინეგრეტი, შეზავებული 10გ ზეთით, 200 მლ ჩირის კომპოტი ან ხილის წვენი, 100 გ უხეშად დაფქული მარცვლეულის უმარილო პური, შაქარი ან ქსილიტი - დღეში 30 გ

ზოგჯერ ფსორიაზს ართროზი და პოლიართროზი დაერთვის.
მწვავე სახსროვანი სინდრომის დროს რაციონში ნახშირწყლების ოდენობა 200-250 გ-მდე მცირდება (აქედან 30 გრამი შაქარია), ცილა 70-80 გ-მდე იზღუდება, ერთ ლიტრამდე მცირდება სითხის დღიური ნორმა. მკვეთრად მცირდება სუფრის მარილის მოხმარებაც. ზოგჯერ კერძის უმარილოდ მომზადებასაც ურჩევენ.
ხორცი და თევზი სასურველია მოხარშული მიირთვათ, მაგრამ არ შეიძლება ხორცისა და თევზის ნახარში.
კარგია, თუ რაციონში უხვად ჩართავთ C და P ვიტამინების შემცველ საკვებსა და სასმელს (მაგალითად, ასკილის, ქაცვის, ასფურცელას ნახარშს). უნდა გაიზარდოს კალიუმის შემცველობაც, განსაკუთრებით - ჰორმონებით მკურნალობისას. კალციუმის ოდენობა იზრდება რძის პროდუქტების ხარჯზე.
აკრძალულია ყოველგვარი ალკოჰოლური სასმელი (ლუდი, ღვინო, არაყი).
გთავაზობთ რამდენიმე კერძის რეცეპტს, რომლებიც ფსორიაზიანისთვის განსაკუთრებით სასარგებლოა:

სტაფილოს სალათი
საჭიროა: 80 გ სტაფილო, 3 გ ნიორი, 10გ მაიონეზი.
ქორფა სტაფილო წვრილად გახეხეთ, დაამატეთ წვრილად დაჭრილი ნიორი, მაიონეზი და ერთმანეთში კარგად აურიეთ.

ვაშლის სალათი
საჭიროა: 2 ცალი ვაშლი, 1 ჩ/კ გახეხილი პირშუშხა, 1 ც სტაფილო, 1 თავი ხახვი, 2 ს/კ დაკეპილი კამა, 4ს/კ თხელი საწებელი, მარილი - გემოვნებით.
ერთმანეთში აურიეთ წვრილად დაჭრილი ვაშლი, მსხვილად გახეხილი სტაფილო, დაჭრილი ხახვი, შეაზავეთ პირშუშხათი და მარილით, მოასხით საწებელი და მოაყარეთ კამა.

ნაღების კარაქი ჭინჭრით
საჭიროა: 500 გ ნაღების კარაქი, 65 გ ხორცსაკეპში გატარებული ჭინჭრისა და სამყურას ფოთოლი, 35 გ გახეხილი პირშუშხა.
აურიეთ ერთმანეთში ჭინჭარი, სამყურა და პირშუშხა, დაუმატეთ კარაქი. ეს ნარევი წაისვით პურზე ან მოასხით ბურღულის ფაფას.

ჭარხალი პირშუშხათი
მოხარშული ჭარხალი გახეხეთ მსხვილად, შეაზავეთ პირშუშხათი და მოასხით არაჟანი. გემოვნებისამებრ შეკაზმეთ მარილითა და შაქრით.

ვარდკაჭაჭასა და ფორთოხლის სალათი
საჭიროა: 4 კონა ვარდკაჭაჭა, 1 ცალი მოზრდილი ფორთოხალი, მარილი, 1/2 ჩაის კოვზი შაქარი, შავი პილპილი, ლიმონის წვენი.
აურიეთ ერთმანეთში წვრილად დაკეპილი ვარდკაჭაჭა და დაჭრილი ფორთოხალი, მოაყარეთ ცოტაოდენი მარილი და შაქარი. გემოვნებისამებრ შეაზავეთ პილპილითა და ზეთით.

შვრიის სუპი
საჭიროა: 30გ შვრია, 350 მლ წყალი, 10გ ნაღების კარაქი, 150 მლ რძე, 2 გ შაქარი, 1/4 კვერცხი.
გარეცხეთ შვრია, დაასხით ადუღებული წყალი და მოხარშვამდე ადუღეთ. გადაწურეთ, მარცვალი გასრისეთ საწურზე და თავისსავე ნახარშში ჩააბრუნეთ. დაუმატეთ ცხელი რძე, წამოადუღეთ და ქურიდან გადმოდგით. კვერცხი ათქვიფეთ და ჩაასხით ცხელ სუპში, შეაზავეთ მარილით, შაქრითა და კარაქით.

ოროვანდის ფოთლების წვნიანი
საჭიროა: 250 გ ოროვანდის ფოთოლი, 80 გ მწვანე ხახვი, 150 გ კარტოფილი, 20 გ ბრინჯი, 20 გ ნაღების კარაქი, მარილი და წიწაკა - გემოვნებით.
კარტოფილი გათალეთ, ჩაყარეთ ქვაბში ბრინჯთან ერთად და მოხარშეთ. ოროვანდის წვრილად დაჭრილი ფოთლები და ხახვი ჩაამატეთ სუფრაზე მიტანამდე 10-15 წუთით ადრე.
ოროვანდის პიურე
საჭიროა: 1 კგ ოროვანდის ფოთოლი, 100 გ მჟაუნა, 100 გ მარილი, 25 გ კამა, წიწაკა - გემოვნებით.
ოროვანდის ფოთლები ხორცსაკეპ მანქანაში გაატარეთ, დაამატეთ მარილი, წიწაკა, მჟაუნა და კარგად ამოურიეთ. ნარევი მოათავსეთ სამლიტრიან ქილაში და შეინახეთ მაცივარში. გამოიყენეთ სუპებისა და სალათების მოსამზადებლად, ასევე - საკაზმად ხორცის, თევზისა და ბურღულის კერძებთან.

ჭინჭრის პიურე
1 კგ ჭინჭარი, 1 ს/კ ხორბლის ფქვილი, 1 თავი ხახვი, 1 ს/კ მცენარეული ზეთი, პირშუშხა და მარილი - გემოვნებით.
ჭინჭრის გარეცხილი ქორფა ფოთლები მოხარშეთ მარილწყალში, გაწურეთ, დაკეპეთ, მოაყარეთ ფქვილი, დაუმატეთ 2-3 ს/კ ჭინჭრის ნახარში, მოურიეთ და კვლავ მოხარშეთ, თან განუწყვეტლივ ურიეთ, შემდეგ დაუმატეთ გახეხილი პირშუშხა და გამოიყენეთ საკაზმად ბურღულის ფაფებთან.



კომენტარი არ გაკეთებულა
ამ კატეგორიის სხვა სტატიები