რუბრიკები
ბავშვის კვება
მზა მაიონეზი, რომელსაც ლამაზად გაფორმებული ქილებით თუ პაკეტებით ვყიდულობთ მარკეტში, შეიცავს ძმარს, მდოგვს, ბევრ მარილს, წიწაკას
გამიგონია, რომ ბავშვისთვის სასარგებლოა მხოლოდ იმ რეგიონში მოყვანილი ხილი და ბოსტნეული, სადაც ვცხოვრობთ. ჩვენს ქვეყანაში დღეს ბევრი ეგზოტიკური ხილი იყიდება. შეიძლება თუ არა, პატარებს მანგო ვაჭამოთ? მანგო ჩვენს ქვეყანაში არც ისე დიდი ხანია შემოვიდა. ეს ტკბილი და არომატული ხილი ინდოეთიდან გვესტუმრა. ლათინურად მანგოს ასეც ჰქვია - მანტიფერა ინდური. მისი გემო ხარისხზეა დამოკიდებული. ის შეიძლება წააგავდეს ატმისა და ნესვის ან ბანანისა და ლიმონის გემოს, მაგრამ ყოველთვის აქვს სასიამოვნო, პიკანტური, სადღესასწაულო ხალისის მომგვრელი არომატი.

გოგრა სეზონის გვიანი, პრაქტიკულად უკანასკნელი ბაღჩეულია. ადამიანმა ის 5000 წლის წინ აღმოაჩინა. თავისი სასარგებლო თვისებების წყალობით გოგრა დღემდე პოპულარულია. მასზე მოთხოვნა განსაკუთრებით იზრდება ზამთარში, როცა ახალი ხილისა და ბოსტნეულის ნაკლებობას განვიცდით. რა ასაკიდან და რა სახით შეიძლება ბავშვისთვის მისი მიცემა? ამის შესახებ პედიატრი ნინო ყურაშვილი გვესაუბრება.

ხახვთან ურთიერთობა არავის უყვარს. არადა, სულ ტყუილად - ის სასარგებლო ნივთიერებათა ნამდვილი საგანძურია და სასურველია, ჩვენს ყოველდღიურ მენიუში ჩავრთოთ. გვესაუბრება პედიატრი მანანა ანდღულაძე.

- რომელ სასარგებლო ნივთიერებებს შეიცავს ხახვი?


ზამთარში ჩვენი სუფრა ხილისა და ბოსტნეულის ისეთი მრავალფეროვნებით ვეღარ იწონებს თავს, როგორითაც ზაფხულში თუ შემოდგომაზე. ორგანიზმს ვიტამინები და მინერალები რომ არ მოაკლდეს, რაციონი მწვანილით უნდა გავამდიდროთ. ის, გარდა იმისა, რომ სასარგებლოა, განსაკუთრებულ გემოსაც აძლევს კერძს. როდის და როგორ ჩავრთოთ მწვანილი ბავშვის რაციონში? ამ კითხვაზე ია ხარებავა გვიპასუხებს.

ნაჩვენებია მე-1 გვერ 31 - დან