რუბრიკები
ბავშვის კვება
ნებისმიერი ასაკის ბავშვის ყოველდღიურ რაციონში პირველი ადგილი წვნიანს უკავია, თუმცა ბავშვების უმრავლესობას, სამწუხაროდ, არ უყვარს ასეთი კერძი. წვნიანის მარგებლობაზე პედიატრი ნინო მეზვრიშვილი გვესაუბრება.

- ბავშვების უმრავლესობას არ უყვარს წვნიანი, მშობლები კი აძალებენ. აუცილებელია, სუპი ბავშვის რაციონში შედიოდეს?
- თბილი წვნიანის ერთი ულუფაც კი დადებითად მოქმედებს საჭმლის მომნელებელი ტრაქტის მუშაობაზე, ასტიმულირებს კუჭის წვენის გამოყოფას, განაპირობებს ნაწლავთა პერისტალტიკის, წყალმარილოვანი ცვლისა და ორგანიზმში სითხის ბალანსის სტაბილურობას.

მრავალი პროდუქტი, მიუხედავად მათი არაერთგვაროვნებისა, კარგად ავსებს ერთმანეთს. მხოლოდ გემოვნების ჰარმონიაზე კი არ არის ლაპარაკი, არამედ მათ სასარგებლო თვისებებზეც, რომლებიც ძლიერდება, თუ მათ ერთდროულად გამოვიყენებთ. გვესაუბრება პედიატრი ლოლა ზვიადაძე.

- რომელი პროდუქტების ერთად მიღება უფრო სასარგებლოა, ვიდრე ცალ-ცალკე?
- დადგენილია, რომ რკინას C ვიტამინის თანხლებით უკეთ ითვისებს ორგანიზმი, ამიტომ სასურველია, პატარებს ხორციანი კერძები მწვანე სალათის ფურცლებთან ერთად მივართვათ და ამას ადრეული ასაკიდანვე მივაჩვიოთ.

რედაქციის სახელზე მოსულმა უამრავმა წერილმა გადაგვაწყვეტინა, რამდენიმე გვერდი ბავშვის კვებასთან დაკავშირებული კითხვებისთვის დაგვეთმო.

- რა ასაკიდან შეიძლება, ბავშვს კვერცხის გულთან ერთად ცილაც მივცეთ?
- ერთი წლის ბავშვისთვის უკვე შეიძლება მთელი კვერცხის მიცემა. ნაკლებად იწვევს ალერგიულ რეაქციებს მწყრის კვერცხი. ბავშვისთვის ნებადართულია კვირაში 8 ცალი მწყრის კვერცხი. ამაში შედის ის რაოდენობაც, რომელსაც კულინარიაში იყენებთ. სასურველია, კვერცხი მაგრად მოხარშული იყოს. შემწვარის მიცემას ერიდეთ. რაც გვიან გაასინჯებთ პატარას ერბოკვერცხს, მით უკეთესი.

აღდგომა ქრისტიანთა უდიდესი დღესასწაულია. ამ დღისთვის მორწმუნე ქრისტიანი მთელი 48 დღე ემზადება მარხვითა და გაძლიერებული ლოცვით. სააღდგომოდ საგანგებოდ ალაგებენ და ასუფთავებენ სახლს, ღებავენ კვერცხებს, აცხობენ ნაირ-ნაირი ფორმის თაფლაკვერებს. საზოგადოდ, სააღდგომო ტრაპეზი კერძების მრავალფეროვნებით გამოირჩევა, მაგრამ ცენტრალური ადგილი მაინც პასქას ეთმობა.

ვაშლი ყველაზე პოპულარული ხილია. ის ჩვილი ასაკიდანვე შედის ბავშვის მენიუში. ვაშლი ერთნაირად სასარგებლოა ყველა ასაკში, როგორც ჯანმრთელი, ისე ავადმყოფი ორგანიზმისთვის. ვაშლის სასარგებლო თვისებებზე პედიატრი ქეთევან ჭანიშვილი გვესაუბრება.

- ვაშლის უამრავი ჯიში არსებობს. ისინი ერთმანეთისგან განსხვავდება ფერით, არომატით, ზომით. სრულ დამწიფებამდე ყველა ვაშლი მწვანეა - ეს ქლოროფილის დამსახურებაა, ხოლო დამწიფებისას ფერს იცვლის: კაროტინის წყალობით მოყვითალო ხდება, ხოლო ანტოციანების წყალობით - წითელი.

ნაჩვენებია მე-1 გვერ 32 - დან