რუბრიკები
ბავშვის კვება
ხილისა და ბოსტნეულის სიუხვის გამო შემოდგომა საუკეთესო სეზონი უნდა იყოს დიდ-პატარისთვის, მაგრამ, სამწუხაროდ, ყოველთვის ასე როდია. მოდი, ერთად გავერკვიოთ მდგომარეობაში და გამოვასწოროთ იგი. გვესაუბრება პედიატრი ია წიწილაშვილი.

- ზაფხულის არდადეგების დროს ბავშვის ორგანიზმში დაგროვილი ვიტამინები უცბად ილევა. ეს სიტუაცია განსაკუთრებით ნაცნობია დიდი ქალაქების მცხოვრებთათვის. მით უმეტეს, როცა მშობელი დაკავებულია და სათანადო ყურადღებას ვერ აქცევს, როგორ და რით იკვებება მისი შვილი.

იერუსალიმის უნივერსიტეტის მეცნიერთა ჯგუფმა ხანგრძლივი კვლევის საფუძველზე დაასკვნა, რომ ნარინჯისფერი ბოსტნეული - გოგრა, სტაფილო, ტკბილი ბულგარული წიწაკა
ესპანელი მეცნიერები არ გვირჩევენ, დედის რძე რამდენიმე საათზე მეტხანს შევინახოთ. მათ შეისწავლეს ქალის რძის 30 ნიმუში
როგორც კი ჩვილს 7-8 თვე შეუსრულდება, პედიატრები გვირჩევენ, მის რაციონში ხორციანი კერძები შევიტანოთ. გვესაუბრება პედიატრი ინგა იოსავა.

- რატომ უნდა ჩავრთოთ ბავშვის რაციონში ხორცი?
- ხორცი ჩვენი რაციონის შეუცვლელი კომპონენტია. მზარდი ორგანიზმისთვის მისი აუცილებლობა ეჭვგარეშეა. ხორცი მდიდარია ცილით, რომელიც უჯრედებისა და ქსოვილების საშენი მასალაა და სხვა სასარგებლო ნივთიერებებსაც უხვად შეიცავს:

შეიძლება თუ არა, წლამდე ასაკის ბავშვს ჩვეულებრივი კომბოსტოს მაგიერ ბროკოლი ვაჭამოთ?

ბროკოლი თავისი მრავალრიცხოვანი ნათესავებისგან - თეთრთავა, ყვავილოვანი, ბრიუსელის კომბოსტოსგან, კოლრაბისა და სხვებისგან - მრავალი სასარგებლო თვისებით გამოირჩევა. ბროკოლის მაღალი კვებითი ღირებულება აქვს. შეიცავს ვიტამინების ფართო ასორტიმენტს, მინერალურ ნივთიერებებსა და მიკროელემენტებს. ცილა მასში, ისევე როგორც სხვა ბოსტნეულ კულტურებში, უმნიშვნელო ოდენობითაა, თუმცა ორჯერ მეტია, ვიდრე თეთრთავა ან ყვავილოვან კომბოსტოში.

ნაჩვენებია მე-1 გვერ 29 - დან