ღვიძლის ციროზის დროს ყავა სიკვდილის რისკს ამცირებს
მისი ყოველდღიური მიღება აუმჯობესებს ღვიძლის ფუნქციობას და, ამის კვალობაზე, პაციენტის მდგომარეობასაც. მეცნიერები გვარწმუნებენ, რომ აღნიშნული დაავადების დროს ყავას სიკვდილის რისკის შემცირება შეუძლია. კვლევა 15 წელი გრძელდებოდა. მეცნიერები აკვირდებოდნენ 45-დან 73 წლამდე ასაკის 63 ათას ადამიანს, კრებდნენ ინფორმაციას მოხალისეთა ცხოვრების წესის, კვების თავისებურებების, ზოგადი ჯანმრთელობისა და ღვიძლის მდგომარეობის, ასევე - მოხმარებული ყავის რაოდენობის შესახებ. აღმოჩნდა, რომ ღვიძლის ციროზის მქონე პაციენტებს, რომლებიც დღეში ორ ფინჯან ყავას სვამდნენ, სიკვდილის რისკი მათზე 60%-ით ნაკლები ჰქონდათ, ვინც საერთოდ არ მოიხმარდა ყავას. აღსანიშნავია, რომ ყავა მხოლოდ არავირუსული ბუნების ჰეპატიტებზე მოქმედებს.