ექიმების აზრით, კვების ზოგიერთმა პროდუქტმა შეიძლება თირკმელები დააზიანოს
. ამასთან, ბუნებრივ ფოსფატებთან შედარებით, ეფექტი გაცილებით უფრო ძლიერია, რაც თირკმელებისთვის დატვირთვას წარმოადგენს.
ფოსფორი მნიშვნელოვანი ელემენტია, რადგანაც ის დნმ-ისა და რნმ-ის საფუძველის ფორმირებაში ღებულობს მონაწილეობას. თუმცა რაციონში ფოსფორის სიჭარბე იწვევს სისხლძარღვების ელასტიურობის დაქვეითებას, გულის გადიდებასა და ძვლების დაზიანებას. თავის მხრივ, ფოსფორის დონის მომატება საშიშია პრობლემური თირკმელების მქონე პაციენტებისათვის. თუმცა ამან შეიძლება ჯანმრთელ ადამიანებსაც მოუტანოს ზიანი.
მოცემული დასკვნები გაკეთდა 2003-2006 წლის პაციენტთა სამედიცინო ჩანაწერების ანალიზის საფუძველზე. მეცნიერებმა შეისწავლეს ადამიანების რაციონი და სისხლის შემადგენლობა. აღინიშნა ფოსოფრის დონის მკვეთრი მომატება იმ ადამიანებში, ვინც აქტიურად მოიხმარდნენ ფოსფორდამატებულ რძისა და მარცვლოვან პროდუქტებს. ამასთან თირკმელების მდგომარეობა პირდაპირპროპორციულ დამოკიდებულებაში იყო ფოსფორის კონცენტრაციასთან.