ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაცია მოსახლეობას აფრთხილებს - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაცია მოსახლეობას აფრთხილებს

მათი განცხადებით, აღნიშნული პროდუქტები, კიბოს პროვოცირების თვალსაზრისით, ისევე საშიშია, როგორც თამბაქო.

თავის მხრივ, ოქსფორდის სპეციალისტებმა დაამტკიცეს, რომ კვირაში მხოლოდ 4 პორცია ხორცის ნაწარმის მოხმარება, ნაწლავის კიბოს განვითარების რისკს 40%-ით ზრდის. მეცნიერები ვარაუდობენ, რომ ხორცში არსებული ნაერთები აზიანებენ კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის უჯრედების დნმ-ს, რის შედეგადაც ვითარდება კიბო. ამიტომ, სპეციალისტები ხორცის იშვიათად მიღებას გვირჩევენ.

გარდა ამისა, დამუშავებული ხორცის პროდუქტები სხვა მხრივაც საშიშია. დამუშავების პროცესში ცდილობენ მათ შენახვას მაქსიმალურად შესაძლებელი ვადით. ამისათვის ხორცს ბოლავენ, უმატებენ მარილსა და ნიტრატებისა და ნიტრიტების მსგავს ქიმიურ კონსერვანტებს (ბურგერები). ზოგიერთი ექსპერტი კიბოს მომატებულ რისკს, ხორცის პროდუქტებში არსებულ დანამატებს უკავშირებს.

ახალ ხორცს ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაცია აყენებს დამუშავებულზე ნაკლებ საშიშ პოზიციაზე და მას "შესაძლო კანცეროგენის" კატეგორიას ანიჭებს.

თუმცა არ უნდა დაგვავიწყდეს, რომ ხორცი ჯანმრთელობისთვის სასარგებლოა. მასში ბევრი ცილა, რკინა,В12 ვიტამინია, რომელიც დაღლილობისა და სხვადასხვა ინფექციისგან გვიცავს.

ლალი ჩხიკვაძე