რუბრიკები
9 სახეობის ქართულ თაფლში ანტიბიოტიკები აღმოჩნდა
9 სახეობის ქართულ თაფლში ანტიბიოტიკები აღმოჩნდა
მომხმარებელთა უფლებების დამცველმა ორგანიზაციამ "მომხმარებელი.გე", მომხმარებლის თხოვნის საფუძველზე, ქართულ ბაზარზე არსებული თაფლის სახეობები შეისწავლა. როგორც აღმოჩნდა, დაფასოებული ქართულ თაფლი ანტიბიოტიკებს შეიცავს. დასკვნას "მომხმარებელი.გე" საკუთარ ვებ-გვერდზე აქვეყნებს. 
შემოწმდა შემდეგი სახელწოდების თაფლი:

  1. "ცაცხვის" - შპს "მეფუტკრე", გამოშვების თარიღი 07-12-2015;
  2. "ქართული თაფლი" - შპს "მეთაფლია", გამოშვების თარიღი 25-12-2015;
  3. ნატურალური ალპური ზონის თაფლი "ფეფე", ი.მ. "გიორგი ტატიშვილი", გამოშვების თარიღი 27-09-2015;
  4. ცაცხვის თაფლი "დათუნია", შპს "მაჭახელა", გამოშვების თარიღი15-12-2015;
  5. " მაისის თაფლი", შპს "გსქ კულა", გამოშვების თარიღი 10-12-2015;
  6. "თაფლი ნატურალური" რკ "გომი", გამოშვების თარიღი 20-07-2015;
  7. "ცაცხვის თაფლი", შპს "ლავიგო", გამოშვების თარიღი არ
    You must have Flash Player installed in order to see this player.
    არის მითითებული;
  8. "თაფლი სტორის ხეობიდან", ი.მ. "მამუკა ტერტერაშვილი", გამოშვების თარიღი მითითებული არ არის;
  9. "მაისის თაფლი", შპს "ფუტკარა", გამოშვების თარიღი 11-12-2015.

ყველა პროდუქტი ჩაბარდა ლაბორატორიაში ნატურალურობის, აგრეთვე პროდუქტში ანტიბიოტიკებისა და პესტიციდების ნარჩენების შესამოწმებლად. ლაბორატორიიდან მიღებული პასუხების მიხედვით პროდუქტების ორგანოლეპტიკური და ფიზიკურ-ქიმიური მახასიათებლები ნორმაშია. ასევე ნორმის ფარგლებშია პროდუქტში პესტიციდების ნარჩენი რაოდენობა.

თუმცა, თითქმის ყველა პროდუქტში აღმოჩნდა ანტიბიოტიკების - ტეტრაციკლინისა და ქლორამფენიკოლის ნარჩენი რაოდენობა. (იხილეთ ცხრილი)
"მომხმარებელი.გე" განმარტავს, რომ შემოწმებულ პროდუქტებში ტეტრაციკლინის რაოდენობა ნორმის ფაგლებშია. რაც შეეხება ქლორამფენიკოლს, მისი ნარჩენის არსებობა სასურსათო პროდუქტში ნებისმიერი რაოდენობით იკრძალება ევროკავშირის ქვეყნებში, ხოლო საქართველოში ეს აკრძალვა ძალაში შევა 2016 წლის ივლისიდან. ინფორმაცია შემოწმების შესახებ გაეგზავნა შესაბამის მეწარმეებს და სურსათის ეროვნულ სააგენტოს.

2016-00-04/06/16
თაფლის მოყვარული
თაფლი ძალიან მიყვარს. მიუხედავათ იმისა რომ ძვირადღირებული პროდუქტი არის, მაინც ვახერხებ ხანდახან შეძენას. როგორც ვიცი თაფლში არის ბუნებრივად ანტიმიკრობული ნივთიერებები, მაგრამ ასევე შეიძლება მოხდეს არაბუნებრივი, ხელოვნურად შექმნილი ქიმიკატები. მოსახლეობის დასაზღვევად სახელმწიფო სურსათის სააგენტო უნდა ახდენდეს ეფექტურ ზედამხედველობას სურსათზე. ასევე აგრონომიულმა დარგმა უარი თქვას მავნე ქიმიკატების მოხმარებაზე, ქიმიკატები რომელიც აზიანებს ფუტკარს და საბოლოო ჯამში ხვდება ადამიანის ორგანიზმში თაფლის მეშვეობით. დასავლეთში აკრძალეს ე.წ. აგრონომიული ქიმიკატი ნეონიკოტინოიდები რომელიც ფუტკარს კლავს. ქართველი მეფუტკრეები და თაფლის მომხმარებლები უნდა იყვნენ ინფორმირებული თუ საიდან ხვდება თაფლში მავნე ნივთიერებები.
2016-48-03/29/16
ქრისტო კახნიაშვილი
კარგია, თუკი საქართველოში ვინმე შეძლებს კვების პროდუქტების რეალურ ანალიზსს ტოქსიკური ნივთიერებების შემცველობაზე. სამწუხაროდ ეს სტატია არ უნდა ეფუძვნებოდეს რეალურ კვლევის შედეგებს. უბრალოდ არ არსებობს საქართველოში ლაბორატორია, რომელიც თაფლში ან სხვა პროდუქტში პესტიციდების ნარჩენ კონცენტრაციას განსაზღვრავს. სადღეისოდ საქართველოში მოიხმარება უამრავი დასახელების და შემადგენლობის პესტიციდი. მათი განსაზღვრა დასავლეთის ცნობილ ლაბორატორიებსაც უჭირთ. ამ მასალის გამომქვეყნებლებს მივმართავ თხოვნით - ნუ აპანიკებენ მომხმარებელს და ნუ შეუშლიან ხელს თაფლის მწარმოებელთა ბიზნესს. თუ რეალურად ვინმეს შეუძლია თაფლში სხვადასხვა კლასის ტოქსიკური პესტიციდების ნარჩენების განსაზღვრა, უმორჩილესად ვთხოვ გამომეხმაუროს.
2016-37-03/26/16
dudu
სურსათის ეროვნული სააგენტოს ბოლო პერიოდამდე ხემძღვანელობდა ოთარ დანელიას მიერ დანიშნული მასაჟისტი დოლიძე დღესდღობით კერესელიძე რომელსაც საერთაშორისო აქვს დამთავრებული თან მინისტრის პირველი მოადგილეა.მოაშორეთ დანელია სამინისტტოს სანამ გაანადგურა ყველა დარგი.
2016-28-03/26/16
brola*
აბა როგორც იქნა როდისმე ალბათ ვიხილავთ ღორისდინგიან ადამიანს!
2016-55-03/26/16
5
ანუ არ ვარგა ეს პროდუქტები და მავნეა?
ამ კატეგორიის სხვა სტატიები