ფორთოხლის წვენი ფორთოხალზე უფრო სასარგებლოა
წვენში ბევრი შაქარია, მაგრამ ჩვენი ორგანიზმი ზოგიერთ საკვებ ნივთიერებას წვენიდან უკეთ ითვისებს, ვიდრე ხილიდან.
ფორთოხალი მდიდარია ისეთი საკვები ნივთიერებებით, როგორიცაა კაროტინოიდები და ფლავონოიდები. მათ გააჩნია მრავალი სასარგებლო თვისება, მაგალითად ამცირებს კიბოსა და გულ-სისხლძარღვთა დაავადების განვითარების რისკს.
მკვლევარებმა აღმოაჩინეს, რომ ფორთოხლის პასტერიზებულ წვენში, წარმოების პროცესში, რამდენადმე ქვეითდება კაროტინოიდებისა და С ვიტამინის შემცველობა. ამავდროულად, ამგვარი წვენის მიღება მნიშვნელოვნად ზრდის მათ ბიოშეღწევადობას, ანუ ორგანიზმს შეუძლია აითვისოს და გამოიყენოს გაცილებით მეტი ნივთიერება.
ლალი ჩხიკვაძე