ყავის მოსამზადებელი აპარატი - მავნე ბაქტერიების გავრცელების წყარო
ვალენსიის უნივერსიტეტის თანამშრომლებმა შეისწავლეს ყავის აპარატში, ყავის მომზადების შემდეგ დარჩენილი ყავის ნალექი. მასში მრავლად აღმოჩნდა საშიში ბაქტერია.
კვლევა და ანალიზი ჩაუტარდა ყავის მოსამზადებელ 10 მანქანას და ისეთი პათოგენები, როგორიცაა: ენტეროკოკები, ლურჯ-მწვანე და სხვა ჩხირები, ყველა მათგანში აღმოჩნდა. ყველა ეს მიკროორგანიზმი სხვადასხვა დაავადების გამომწვევია, დაწყებული შარდის გამომყოფი გზების ანთებიდან, მენინგიტით დამთავრებული. ამასთან, ბაქტერიები მაღალ ტემპერატურასაც კარგად უძლებდნენ.
მეცნიერები ხაზგასმით გვაფრთხილებენ, რომ აუცილებელია ყავის მოსამზადებელი აპარატის რეგულარული და კარგი გარეცხვა-დასუფთავება.
ლალი ჩხიკვაძე