რატომ უნდა დავლიოთ ყავა - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

რატომ უნდა დავლიოთ ყავა

2. ტვინის დაბერების პროცესს ანელებს.

კვლევებმა აჩვენა, რომ დღეში 3-5 ჭიქა ყავის მოხმარებამ შეიძლება ალცჰაიმერის და პარკინსონის დაავადებებისა და ნეიროდეგენერაციული მოშლილობის განვითარების რისკი შეამციროს. გარდა ამისა, ყავას შეუძლია ტვინში ადენოზინის ბლოკირება, რაც „ბედნიერების ჰორმონების“ -სეროტონინის, დოფამინისა და ნორადრენალინის პროდუქციას ზრდის. ამიტომ ყავა პოზიტიურად მოქმედებს მახსოვრობის, განწყობისა და რეაქციის პროცესებზე.

3. ყავა-ბედნიერების სასმელი. ჰარვარდის მეცნიერების მტკიცებით, ადამიანები, რომლებიც დღეში 2-4 ჭიქა ყავას სვამენ, ორჯერ ნაკლებად განიცდიან დეპრესიულ ემოციებს. ყავა შეიცავს ანტიოქსიდანტებს, სასარგებლო საკვებ ნივთიერებებს, კალიუმს, მანგანუმს, B1, B2, B3, B5 ვიტამინებს.

4.ყავა ამცირებს კანის კიბოს განვითარების რისკს, რაც აიხსნება მასში დიდი რაოდენობით ანტიოქსიდანტებისა და ფიტოქიმიური ელემეტნების არსებობით.

5.ყავა აქვეითებს ტიპი 2 შაქრიანი დიაბეტის განვითარების რისკს. ჰარვარდის უნივერსიტეტში ჩატარებულმა კვლევამ აჩვენა, რომ ადამიანებში, რომლებიც ყოველდღიურად მიირთმევდნენ ფინჯან ყავას, 11%-ით უფრო დაბალი იყო, ტიპი 2 შაქრიანი დიაბეტის განვითარების მაჩვენებელი.

ლალი ჩხიკვაძე