რა ემართება ორგანიზმს გაზიანი სასმელებისთვის დამატებული დამატკბობლებისგან
დამატკბობლებიდან განსაკუთრებით სახიფათოა ასპარტამი და კალიუმის აცესულფამი. პირველს კანცეროგენული მოქმედება აქვს, რომელიც არაერთი კვლევითაა დადასტურებული (ხანგრძლივი გამოყენებისას იწვევს კანის პრობლემებს და აზიანებს კბილის მინანქარს), გარდა ამისა, ასპარტამის შემადგენლობაში შედის ფენილალანინი, ნივთიერება, რომელიც ნეგატიურ გავლენას ახდენს ფსიქიკაზე. ამ უკანასკნელის დაგროვება ორგანიზმში პანიკურ შეტევებსა და დეპრესიულ მდგომარეობათა განვითარებას უწყობს ხელს.
კალიუმის აცესულფამს რაც შეეხება, ის თირკმელების პათოლოგიებს იწვევს, მათ შორის ავთვისებიან დაავადებასაც. საკვები პროდუქტების რეცეპტურაში ასპარტამი - E951, აცესულფამი კი E950 ან "Sunett" აღნიშვნით ფიგურირებს. ეს ორი ნივთიერება ფართოდ გამოიყენება არა მხოლოდ ლიმონათისა და საზოგადოდ, ტკბილი სასმელების, არამედ საკონდიტრო წარმოებაშიც. მეტიც, ზოგიერთი ფარმაცევტული ფირმა დამატკბობელ E950-ს ამატებს აბების მფარავ ე.წ. გლაზურში.
ასე რომ, უარი თქვით ლიმონათზე, სვით მხოლოდ სასარგებლო წვენები და ჯანსაღი სასმელები!
თინათინ გოცაძე