რატომ გვეცრემლება თვალები ხახვის დაჭრისას
, იმიტომ, რომ ორგანიზმი ცდილობს გახსნას ან ჩამოიბანოს აღნიშნული ქიმიური ნივთიერებები მანამ, სანამ ისინი თვალებზე იმოქმედებს. ცრემლი - ორგანიზმის ბუნებრივი საშუალებაა - მოიცილოს, ჩამოიბანოს მავნე ნივთიერებები.
ცრემლების ღვრის გარეშე ხახვის დაჭრის რამდენიმე მეთოდი არსებობს; მაგალითად - დაჭრის პროცესში უნდა გაიკეთოთ სათვალე, ხახვის ბოლქვები ხშირ-ხშირად ასველოთ ცივ წყალში, ან კიდევ, დაჭრის წინ ხახვი მაცივარში გაყინოთ.
ყველა ჩამოთვლილი მეთოდი ხელს უშლის ხახვის დაჭრისას ცრემლდენას:
• სათვალე ფიზიკურ ბარიერს ქმნის ნივთიერებებსა და თვალებს შორის;
• დაჭრის წინ მაცივარში ხახვის ბოლქვების საგანგებოდ გაყინვა ამცირებს აქროლადი ნაერთების გამოყოფას;
• ბოლქვების ცივ წყალში ხშირ-ხშირად დასველება ასევე ამცირებს აქროლადი ნაერთების გამოყოფას, მათთან ქიმიურ რეაქციაში წყლის შესვლის გამო.
ავტორი თინათინ გოცაძე