რუბრიკები
რჩევები

ზაფხული, მზე, ზღვის ტალღები, ნაპირს მშვიდად რომ ელამუნებიან, სამსახურისგან თავისუფალი დრო და აქტიური დასვენებისთვის ყველაფერი მზადაა. ვისაც ზღვაზე წასვლის საშუალება არ აქვს, ის ქალაქის სოლარიუმების ხშირი სტუმარია და ზღვის მონატრებას სხეულის გარუჯვით იქარვებს. შოკოლადისფერი კანი მართლაც ლამაზია, და "სილამაზე მსხვერპლს მოითხოვს", მაგრამ სილამაზის საზღაური შესაძლოა მეტისმეტად დიდი აღმოჩნდეს. რომ არ დაზარალდეთ, ცოდნაა საჭირო.

შვებულება დასრულდა, ნელ-ნელა ვუბრუნდებით ცხოვრების  ჩვეულ რეჟიმს. წესით, თავს ჯანსაღად და მხნედ უნდა ვგრძნობდეთ, მაგრამ არცთუ იშვიათად იძულებულნი ვხდებით, შინ დაბრუნებისთანავე დავგეგმოთ ვიზიტი ექიმთან. მიზეზი ქრონიკული დაავადებების გამწვავება ან ამა თუ იმ პათოლოგიის პირველად აღმოცენებული სიმპტომებია. რატომ არის, რომ ნაცვლად დასვენებისა, შვებულებიდან გადაღლილნი ვბრუნდებით და ავადმყოფობაც იოლად გვერევა? რომელ სიმპტომებს უნდა მივაქციოთ ყურადღება და როდის არ უნდა გადავდოთ ვიზიტი ექიმთან? ამაზე სასაუბროდ ქალაქის პირველი კლინიკური საავადმყოფოს ზოგადი თერაპიის კლინიკას ვეწვიეთ. გვესაუბრება თერაპევტი ნელი პატაშური.

სიწყნარე, სიმშვიდე, პატარა მყუდრო სახლი მდინარის ნაპირას ან კომფორტული ნომერი ზღვისპირა სასტუმროში - აი შვებულების თანმხლები ის სასიამოვნო ატრიბუტები, რომლებიც მომდევნო წლის განმავლობაში მუხლჩაუხრელი შრომისთვის საჭირო ენერგიით გვავსებს. არანაკლებ წარმტაცია უცნობი ადგილების მონახულება, ადგილობრივ მცხოვრებთა ნაციონალური ტრადიციებისა და სამზარეულოს გაცნობა.

ნესვი გოგრისებრთა ოჯახის ერთწლიანი მცენარეა. მისი ნაყოფი ძვირფასი საკვები და დიეტური პროდუქტია. დიდი რაოდენობით შეიცავს შაქარს (16-18%-ზე მეტს), სახამებელს, ჩ ვიტამინს (60 მგ-მდე), ცილებს, ასევე - კაროტინს, პექტინოვან ნივთიერებებსა და მინერალურ მარილებს. გამოიყენება როგორც უმი, ასევე შემჭკნარი და გამხმარი - ე.წ. ნედლი ჩირი. მისგან ამზადებენ მურაბას, ხილფაფას, ცუკატს, მარმელადს, ხდიან წვენს, რომლისგანაც აკეთებენ "თაფლს" - ბექმეზს, რომელშიც შაქრის შემცველობა 60%-ია. ნესვის თესლის 25-30% საჭმელი ზეთია. ნესვის ხუთასამდე ჯიში არსებობს. ნაყოფი სხვადასხვა ფორმისაა - სფეროსებრიდან გველივით კლაკნილის ჩათვლით. ზომა 3-4 სმ-დან 2 მ-მდე მერყეობს, წონა - 20 კგ-მდე. ქერქის შეფერილობაც სხვადასხვაა და რბილობისაც. თესლი თეთრი ან კრემისფერია, 11 მმ-მდე სიგრძის.

არავინ იცის, როგორ შეგვხვდება უცხო ქვეყანა - მტრულად თუ მოყვრულად. ამინდის წინასწარმეტყველება შეუძლებელია - იღბალს უნდა მივენდოთ, მაგრამ იქ, სადაც საქმე ჩვენს ჯანმრთელობას ეხება, ფორტუნას იმედად ყოფნა არ გამოგვადგება. გარდა იმისა, რომ სამგზავრო აფთიაქი მუდამ თან უნდა ვატაროთ, გამგზავრებამდე ვაქცინაციაც უნდა ჩავიტაროთ, რათა უცხო ქვეყნებში გავრცელებული ინფექციებისგან დაზღვეულნი ვიყოთ.

ჰაერის ტემპერატურა დიდი ხანია ასცდა 30 გრადუსს, საკვები კი სიცხეში მალე ფუჭდება. რა შეიძლება გამოიწვიოს გაფუჭებული საკვების მიღებამ და როგორ ავიცილოთ თავიდან ეს
უსიამოვნება? ამ და სხვა კითხვებზე ინფექციონისტი მაკა შარაშენიძე გვიპასუხებს.

- მავნე მიკროორგანიზმების გასამრავლებლად ცხელი და ნოტიო ამინდი ყველაზე ხელსაყრელია. ისინი აქტიურად იწყებენ გამრავლებას, ცხოველქმედებას და ორგანიზმში მოხვედრის შემთხვევაში დიდ ზიანს აყენებენ ადამიანს. ალბათ შეგიმჩნევიათ, დილით მომზადებული წვნიანი (სუპი, ბორშჩი, ბულიონი) გაზქურაზე დატოვების შემთხვევაში საღამოს უკვე ამჟავებულია, აქაფებულია. თვით მაცივარშიც კი ფუჭდება ზოგიერთი პროდუქტი. არ არის გასაკვირი, რომ საკვებით მოწამვლა სწორედ ზაფხულში ხშირდება. წელიწადის ამ სეზონმა უპრობლემოდ რომ ჩაიაროს, საჭიროა ვიცოდეთ, როგორი პროდუქტი შევიძინოთ, როგორ მოვამზადოთ და შევინახოთ კერძი.

ზაფხული მშვენიერი დროა დასვენებისა და განტვირთვისთვის. მივეშურებით სოფლებისკენ, აგარაკებისკენ, გვიხმობენ ზღვა და ოქროსფერი სანაპირო. ბუნებრივია, გვსურს მაქსიმალური კომფორტი, რათა არაფერმა შეგვაწუხოს და დასვენებისგან მაქსიმალური სიამოვნება მივიღოთ. თუმცა იდილიას ხშირად არღვევენ ზაფხულის დაუპატიჟებელი სტუმრები - კოღოები, ბუზები, ტკიპები, ქინქლები... ბუზები განსაკუთრებით მრავლდებიან ზაფხულში. მათი არსებობა ძალიან შემაწუხებელია და ამავე დროს სახიფათოც. ბუზის ზოგიერთი სახეობა აგრესიულია, ზოგი - უფრო მშვიდი. აგრესიულნი იკბინებიან კიდეც და სისხლსაც ეტანებიან, მაგრამ მშვიდი ბუზებიც ზიზღს იწვევენ და არცთუ უმიზეზოდ - ერთი შეხედვით უწყინარნი მაინც უამრავ ზიანს გვაყენებენ.

ზაფხულია და მსურს, საგანგებოდ მოვემზადო ზღვაზე დასასვენებლად. რას მივაქციო განსაკუთრებული ყურადღება, რომ ჯანმრთელობას ზიანი არ მივაყენო? მინდა, დაბრუნებისას კარგად გამოვიყურებოდე. ნინი, 24 წლის

ზაფხული ყველაზე მშვენიერი ხანაა, როცა გვსურს, დავივიწყოთ ყველა საზრუნავი და მთელი არსებით მივეცეთ ამ სეზონის მიერ ნაჩუქარ ყველა სიამოვნებას. ამასთანავე, ეს ის დროა, როცა შილიფად ჩაცმა გვიწევს, ამიტომ საჭიროა, სხეულის თითოეული კვადრატული სანტიმეტრი მოვლილი იყოს. ყველა ქალი საგანგებოდ ემზადება ზაფხულისთვის, არჩევს სამოსს, აქსესუარებს, ვარცხნილობას, აკონტროლებს წონას, უვლის სხეულს, თუმცა ჯანმრთელობასთან დაკავშირებულ რჩევებს ყველა არ ითვალისწინებს. მზე, ჰაერი და წყალი ჩვენი საუკეთესო მეგობრები არიან. რაც უფრო შორს ვართ ხმაურიანი მეგაპოლისისგან, მით უფრო სუფთაა წყალი და ჰაერი, მაგრამ მზის აქტივობა უცვლელი რჩება, ზღვის წყალი კი სხვადასხვა მინარევსაც შეიცავს. ასე რომ, კანსა და თმაზე განსაკუთრებულად უნდა ვიზრუნოთ. 

ნაჩვენებია მე-32 გვერ 50 - დან