რუბრიკები
რჩევები

თუ თმის შეღებვისას შეცდომა დავუშვით, საუკეთესო შემთხვევაში არასასურველ ფერს მივიღებთ, უარესში კი დიდია ალბათობა, თმა ან კანი დავიზიანოთ.

სინჯი ალერგიაზე
ჩვენს მკითხველს, სავარაუდოდ, ალერგიული რეაქცია განუვითარდა. ამის თავიდან ასაცილებლად საღებავი წინასწარ უნდა შეამოწმოთ: შეღებვამდე 1-2 დღით ადრე უნდა აირჩიოთ კანის პატარა უბანი კისრის უკანა ზედაპირზე,

კომენტარი არ გაკეთებულა

ჰორმონული პრეპარატები ინიშნება როგორც მსუბუქი და საშუალო, ისე მძიმე დაავადებების სამკურნალოდ.

მათი მიღებისას აუცილებელია რეჟიმის დაცვა. უმჯობესია, ისინი დღის ერთსა და იმავე მონაკვეთში მიიღოთ. როდესაც ადამიანი ჰორმონულ მედიკამენტს რეგულარულად სვამს, ერთხელაც რომ გამოტოვოს, შესაძლოა, ამან სისხლში მკვეთრად დასცეს საჭირო ჰორმონის დონე.

თქვენ გგონიათ, ამქვეყნად ყველაფერს თვითონ წყვეტთ? ცდებით! აღმოჩნდა, რომ ქმედებათა დიდ ნაწილს... ჰორმონები გვკარნახობენ. თუ წარმოვიდგენთ, რომ ორგანიზმი მოლეკულების, ატომებისა და სხვა ქიმიურ შენაერთთა ხმაშეწყობილი ორკესტრია, დირიჟორის როლს მასში უდავოდ ჰორმონები შეასრულებენ. სწორედ მათი მითითებით წყდება, ვინ იქნება "პირველი ვიოლინო" თუ "დასარტყამი ინსტრუმენტი" და ვინ შეასრულებს სოლო პარტიას. ამიტომ სასურველია, ბევრი რამ ვიცოდეთ ამ იდუმალი ნივთიერებების შესახებ...

მინერალებს დიდი მნიშვნელობა აქვთ ორგანიზმის ცალკეული სისტემების ფუნქციობისთვის. მათი მეშვეობით სტაბილიზდება ბიოქიმიური და უჯრედშორისი პროცესები. შეუცვლელია მინერალების როლი ორგანიზმში მიმდინარე ქიმიურ რეაქციებში. მენდელეევის პერიოდული სისტემის 109 ელემენტიდან ადამიანის ორგანიზმის ნორმალური ფუნქციობისთვის მხოლოდ ოცია საჭირო. თხუთმეტი მათგანი სასიცოცხლოდ აუცილებელია და ორგანიზმს ნებისმიერ შემთხვევაში უნდა მიეწოდოს საკვებთან ერთად ან სპეციალური მინერალური კომპლექსების საშუალებით. დანარჩენ ხუთს ადამიანი ჰაერიდან და წყლიდან (სუნთქვისა და სმის დროს) იღებს.

ზამთრის სიცივე კანს კარგს რომ არაფერს დამართებს, ცხადია, მაგრამ თუ ყინვას ქარი და მომატებული ტენიანობაც დაერთო, ეს კიდევ უფრო საზიანო იქნება. ამ დროს კანი განსაკუთრებით მგრძნობიარე ხდება, წითლდება, შრება და იქერცლება. სუსხში ხანმოკლე გასეირნების შემდეგ ცხვირი მწიფე პომიდვრის ფერს იღებს, ხოლო ტუჩები შრება და სკდება.

როგორ გავუმკლავდეთ ამ პრობლემას?

  • დილის კოსმეტიკური პროცედურები უნდა დაიწყოთ კანის გასუფთავებით. რასაკვირველია, უნდა შეარჩიოთ თქვენი კანის შესატყვისი გამწმენდი საშუალება.

ახალი წელი ერთ-ერთი ამაღელვებელი დღესასწაულია. თვით მოწიფული ადამიანებიც ბავშვობიდან გამოყოლილი საოცარი განწყობითა და ხალისით ხვდებიან მას. ახალი წელი ამავდროულად თავისებური დღესასწაულიცაა, რომლის შესახვედრად და ლამაზად აღსანიშნავად უამრავ სამშვენისსა და სხვადასხვა სახის საზეიმო ნივთებს იყენებენ; ამზადებენ და მიირთმევენ სადღესასწაულო, ტრადიციულ კერძებსა და სასმელებს. ზომიერების გრძნობა ადამიანმა ნებისმიერ სიტუაციაში უნდა შეინარჩუნოს, მათ შორის დღესასწაულის დროსაც. საკვებისა და სასმლის მიღებისას ზომიერება გვმართებს ყველას, რათა საახალწლო სუფრასთან ან მეჯლისზე ყოფნისას მიღებული სიამოვნება და სიხარული ხანმოკლე არ აღმოჩნდეს. ჩვენი ჯანმრთელობა და სიცოცხლე საფრთხეში არ ჩავაგდოთ.

რამდენიმე ათეული წლის წინათ მედიცინა (განსაკუთრებით - საბჭოური) აბსოლუტურად უარყოფდა ალკოჰოლიანი სასმლის დადებით გავლენას ადამიანის ორგანიზმზე და მას ნებისმიერი დაავადებისას ერთმნიშვნელოვნად და მკაცრად კრძალავდა. XX საუკუნის ბოლოს ამ შეხედულებათა მიმდევარმა მეცნიერებმა სამკურნალო თვისებებით საყოველთაოდ ცნობილი ფრანგული წითელი ღვინოების "გაშავებაც" კი მოახერხეს. ამჟამად ალკოჰოლურ სასმელებზე სპეციალისტთა შეხედულებანი რამდენადმე შეიცვალა, თუმცა ალკოჰოლის მიღება გარკვეულწილად დღესაც "რეგლამენტირებულია". როგორია ალკოჰოლის მიღების ოქროს წესი და რა უნდა გაითვალისწინონ სხვადასხვა ქრონიკული პათოლოგიით დაავადებულებმა? ამაზე ექიმი თერაპევტი ვაჟა გვიშიანი გვესაუბრება:

რა დავლიოთ ახალი წლის ღამეს? რასაკვირველია, შამპანური. თუმცა კარგი შამპანური ფუფუნების საგანია, ასე რომ, ეცადეთ, არ შეცდეთ, მით უმეტეს, როდესაც ამ სასმელში სოლიდურ თანხას იხდით.

შამპანური სასმელია, რომელიც სიხარულის, დღესასწაულის ატმოსფეროს ქმნის. მისი სახელწოდება მომდინარეობს საფრანგეთის პროვინცია შამპანისგან, სადაც მეღვინეობას მესამე საუკუნიდან მისდევდნენ. შამპანში დაწურული ღვინო ოდნავ შუშხუნა იყო და ხილის გემო დაჰკრავდა, მაგრამ ერთი ნაკლი ჰქონდა: კასრებს აფეთქებდა. გადმოცემის თანახმად, პირველი, ვინც ეს ღვინო მოათვინიერა, იყო ბერი დონ პერინიონი, რომელიც მეჩვიდმეტე საუკუნეში ცხოვრობდა. მან შეიმუშავა კუპაჟის მეთოდი და ღვინო ბოთლებში ჩამოასხა, რამაც შესაძლებელი გახადა ნახშირორჟანგის უფრო მეტხანს შენარჩუნება, ვიდრე ეს კასრში იყო შესაძლებელი.

ნაჩვენებია მე-32 გვერ 43 - დან