რუბრიკები
რჩევები

გასაყიდი თევზის ტიპები

თევზი ძალზე მალფუჭებადი პროდუქტია. მას ან ცოცხლადვე ყიდიან (წყალში ან წყლიდან ახალამოყვანილს), ან აცივებენ, ან ყინავენ, ან კულინარიულად ამუშავებენ (შებოლილი, გამხმარი, დამარილებული, მარინადში ჩაწყობილი თევზი).


ცოცხალი/ახალი თევზის არჩევა
გაფუჭებულმა ან ავადმყოფმა თევზმა შესაძლოა მძიმე მოწამვლა გამოიწვიოს, ამიტომ შეძენამდე კარგად დაათვალიერეთ.


ცხოვრების ტემპის აჩქარებასთან ერთად ჩვენში სულ უფრო მყარად იკიდებს ფეხს "დასავლურ ცხოვრების წესთან" დაკავშირებული კვებითი ჩვევები, მათ შორის - სწრაფი კვებაც. მართლაც, როდესაც გშია, სახლამდე კი შორია, ძნელია გვერდი აუარო ხაჭაპურით, ფუნთუშებითა და ღვეზლებით სავსე თაროებს...


მსოფლიოს მრავალი ქვეყნის ექიმები კარგა ხანია მივიდნენ იმ დასკვნამდე, რომ სწრაფი კვების პროდუქტების რეგულარული მოხმარება ზიანს აყენებს ჩვენს ორგანიზმს. რასაკვირველია, თანამედროვე ადამიანისთვის ძნელია, სულ მთლად აიკრძალოს "ქუჩის საკვების" გამოყენება, მაგრამ მისი ძირითად საკვებად ქცევა ნიშნავს თავი გავწიროთ ჯანმრთელობის სერიოზული პრობლემებისთვის.

კომპიუტერთან მუშაობისას სასურველია ლიმონი მიირთვათ
კომპიუტერთან დიდხანს მუშაობის შემდეგ ძლიერ იძაბება თვალი. მხედველობის ორგანოს დაძაბვა გადაეცემა თავის ტვინის სხვა სტრუქტურებს და ნეგატიურად აისახება ადამიანის ფიზიკურ და გონებრივ შესაძლებლობებზე: ამის შედეგად ადამიანს 90%-ით უქვეითდება ფიქრისა და ყურადღების კონცენტრირების უნარი, ყოველივე ამას კი საბოლოოდ ნერვული სისტემის გადაღლამდე და გამოფიტვამდე მივყავართ. თუმცა გამოსავალი არსებობს. მაგალითად, თუ სამუშაო ოთახში შროშანის სურნელი იდგება, 20%-ით ნაკლები შეცდომა მოგივათ. ამაზე უკეთესი ეფექტი კი ლიმონს აქვს, ამიტომ გირჩევთ, მუშაობისას იქვე ამ ციტრუსის ნაჭერი დაიდოთ.

ხორცის სასარგებლო თვისებები
ხორცის შენახვისა და მოხმარების, აგრეთვე მისი არჩევის წესები განსხვავდება იმის მიხედვით, როგორ ხორცს იძენთ: ახალდაკლულს, გაციებულს თუ გაყინულს. ეს წესები მოცემულია ქვემოთ, თუმცა ზოგადი და მთავარი წესი ასეთია: ხორცი უნდა მიირთვათ მხოლოდ საღი! დაიმახსოვრეთ: გაფუჭებული ხორცი ძალზე საშიშია! ზოგ შემთხვევაში კულინარიული დამუშავებით შესაძლებელია გაფუჭებული ხორცის უსიამოვნო გემო და სუნი გადაიფაროს ან შეინიღბოს, მაგრამ ეს არ შეამცირებს იმ მავნე ნივთიერებების მოქმედებას, რომლებიც გაფუჭებულ ხორცში გროვდება და რომლებმაც უძლიერესი მოწამვლა, თირკმელებისა და ღვიძლის დაზიანება შეიძლება გამოიწვიოს.

პლასტიკური ქირურგია მედიცინის იდუმალებით მოცული ნაწილია, რომლის შესახებ ყველაზე მეტი მითი არსებობს.


გთავაზობთ რამდენიმე საინტერესო ფაქტს
1. ყველაზე გავრცელებული პლასტიკური ოპერაცია მკერდის გადიდება და მისი რეკონსტრუქციაა. ამასთან, ევროპაში მსგავსი ოპერაციები გაცილებით ნაკლები ღირს, ვიდრე ამერიკის შეერთებულ შტატებში.

ყველამ ვიცით, რომ თუ რძე სითბოში გავაჩერეთ, ამჟავდება, თუმცა იმის მიხედვით, რომელი მიკროორგანიზმები გამრავლდება ამ დროს რძეში, ამჟავებული პროდუქტი შესაძლოა ან მავნე გამოვიდეს, ან ძალიან გემრიელი და სასარგებლო. ასე მზადდება ე.წ. რძემჟავა პროდუქტები - შემთბარ რძეში შეაქვთ სპეციალურად შერჩეული სასარგებლო მიკროორგანიზმების კულტურა (დედო), რომლებიც გამრავლებისას რძის შემადგენელ კომპონენტებს გემრიელ და უფრო ადვილად ასათვისებელ ნივთიერებებად გარდაქმნიან. ასე კეთდება მაწონი, იოგურტი, კეფირი, არაჟანი, ხაჭო...

ახალმოწველილი სოფლის რძე თუ გიყიდიათ, შეამჩნევდით, რომ რამდენიმე საათში ის ზედაპირზე სქელ ცხიმოვან ფენას - ნაღებს იყენებს. რძის ქარხნული დამუშავებისას ამ ფენას, როგორც წესი, ხდიან და მისგან სხვადასხვა პროდუქტს ამზადებენ: ნაღებს, ნაღების სპრედს, არაჟანს, კარაქს. ყველა ამ პროდუქტის ძირითადი კომპონენტი რძის ცხიმია - უაღრესად სასარგებლო, კალორიული და ადამიანისთვის ადვილად ასათვისებელი ცხიმი. მისგან დამზადებული პროდუქტებიც ძალიან გემრიელი და პოპულარულია, თუმცა მათი მოხმარებისას აუცილებელია ზომიერება, განსაკუთრებით - სამ წლამდე ასაკის ბავშვებისა და მოხუცებისთვის.

სასარგებლოა თუ არა ძეხვეული? ძეხვეულის ნაწარმი, ისევე, როგორც ხორცის სხვა პროდუქტები, ცილოვანი ნივთიერებების წყაროა. ძეხვეულს მაღალი კვებითი, ენერგეტიკული და ბიოლოგიური ღირებულება აქვს, რაც იმით არის განპირობებული, რომ ხორცს წარმოების პროცესში სცილდება საკვებად უვარგისი და დაბალი ღირებულების ნაწილი - ძვლები, მყესები, უხეში შემაერთებელი ქსოვილი, ემატება ადვილად ასათვისებელი ცხიმი და სხვა საკვები ნედლეული. ხორცის დაქუცმაცება და მასში საკვები დანამატების შეტანა (სოიის ცილა, უცხიმო რძე, სისხლი, პლაზმა, კვერცხი, კარაქი, მარგარინი და სხვა) აუმჯობესებს ძეხვეულის ბიოლოგიურ ღირებულებას. თუმცა, სამწუხაროდ, არაკეთილსინდისიერი მეწარმეები ძეხვში სასარგებლო ნედლეულს - ძროხის ხორცს, ღორის ცხიმს - მეორეხარისხოვანით (მაგალითად, სახამებლით, ფქვილით) ანაცვლებენ.

ნაჩვენებია მე-32 გვერ 62 - დან
იყიდება 78 კვ.მ. 2-ოთახიანი ბინა
ვარ მეპატრონე. ზემო ვაკე, ტაბიძის
სასწრაფოდ! ქირავდება 57კვ.მ. 2-ოთახიანი,