ყავის რეგულარულად მიღება ღვიძლის ციროზის რისკს 44%-ით ამცირებს - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

ყავის რეგულარულად მიღება ღვიძლის ციროზის რისკს 44%-ით ამცირებს

ალკოჰოლის ჭარბი მოხმარებისას, დღეში ორ ჭიქა ყავას შეუძლია ღვიძლის დაავადებებისგან დაცვა. ყავის რეგულარულად მიღება ღვიძლის ციროზის რისკს 44%-ით ამცირებს. ეს დასკვნა 500 000 ადამიანზე დაკვირვების შედეგად გაკეთდა.

ყავა შეიცავს უამრავ სასარგებლო და აქტიურ ნაერთს. მათ შორისაა: კოფეინი, ქლოროგენის მჟავა, მელანოიდინები, პენტაციკლური ტერპენები, კავეოლები და კაფესტოლი. ყავა ასტიმულირებს ნერვულ სისტემას, აქვეითებს ჟანგვითი სტრესისა და ანთების ხარისხს და მოქმედებს როგორც ანტიკანცეროგენი.

დამტკიცებულია, რომ ყავა ამცირებს ღვიძლის ანომალური მუშაობის ეპიზოდებს, ფიბროზის, ციროზისა და ჰეპატოცელულარული კარცინომის წარმოქმნის რისკს, აქვეითებს სისხლის შრატში ღვიძლის ფერმენტების დონეს.

ლალი ჩხიკვაძე