რამდენიმე უცნობი ფაქტი ყველზე - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

რამდენიმე უცნობი ფაქტი ყველზე

სასიამოვნო კერძებია. აღმოჩნდა, რომ ყველი ურთიერთსაწინააღმდეგო გრძნობებს იწვევს. ძირითადად ადამიანებს ის ძალიან უყვართ, მცირე ნაწილი კი ვერ იტანს. ყველის მოწინააღმდეგები უმცირესობაში არიან, თუმცა მათი რაოდენობა შედარებით ბევრია, დაახლოებით 6%. შედარებისთვის მხოლოდ 2,7% არ უყვარს თევზი და 2,4% - ძეხვი და დამუშავებული ხორცი.

ყველი და კარიესი

ცნობილი ფაქტია, რომ რძე კბილებისთვის სასარგებლოა, მასში კალციუმის შემცველობის გამო. კვლევებით დადგინდა, რომ ყველი იცავს კბილებს კარიესისგან, ამ პროდუქტში არსებული ნივთიერებები კბილის მინანქარს მჟავე გარემოს აგრესიული ზემოქმედებისგან იცავს.

ფეტა გვიხსნის მოწამვლისგან

საკურორტო ქალაქში სადილობისას, მოწამვლის თუ გეშინიათ, შეუკვეთეთ ბერძნული სალათი ფეტათი. ყველი ფეტა უმკლავდება პათოგენურ ბაქტერიებს, რომლებიც საჭმლის მონელების დარღვევას იწვევს.

ფეტა ბერძნული ყველია, რომელსაც თხის რძისგან ამზადებენ. მეცნიერებმა თხის რძეში აღმოაჩინეს სასარგებლო ბაქტერიები, რომელთაც ნაწლავური ინფექციების გამომწვევებთან, მაგალითად, Listeria, მებრძოლი ანტიბიოტიკების წარმოების უნარი აქვს.

Listeria ბაქტერიები ადამიანის ორგანიზმში შეიძლება მოხვდეს ცუდად შემწვარი ხორცის ან თევზის მიღების შემდეგ. ეს მიკრობები იწვევს სერიოზულ მოწამვლას, რომელიც განსაკუთრებით პატარა ბავშვებში, ხანდაზმულებსა და დაქვეითებული იმუნიტეტის მქონე ადამიანებში შეიძლება სიცოცხლისთვის საშიში აღმოჩნდეს.

ყველის რბილი სახეობები ლისტერიოზის პროფილაქტიკისთვის რეკომენდებულია ორსულებისთვისაც.

ყველი და გული

ექიმები, გულსისხლძარღვთა სისტემის დაავადებებისგან დასაცავად, ნატრიუმის მიღების შეზღუდვისკენ მოგვიწოდებენ. ყველში ეს მიკროელემენტი მაღალი შემცველობითაა წარმოდგენილი, თუმცა მეცნიერების მტკიცებით, ადამიანები, რომლებიც რძის პროდუქტებს ჭარბად მოიხმარენ, ნაკლებად ექვემდებარებიან არტერიული ჰიპერტენზიის რისკს. კვლევების საფუძველზე მეცნიერები მივიდნენ იმ დასკვნამდე, რომ ყველში არსებული ნატრიუმი არ ვნებს გულსა და სისხლძარღვებს. მათი ვარაუდით ცილები და სხვა საკვები ნივთიერებები იცავენ სისხლძარღვებს ნატრიუმის უარყოფითი მოქმედებისგან.

ყველი აძლიერებს იმუნიტეტს

ზოგიერთი სახეობის ყველი შეიცავს პრობიოტიკებს - სასარგებლო ბაქტერიებს. პრობიოტიკები მაწონში, კეფირსა და იოგურტშიცაა, რომელთა მიღებაც რეკომენდებულია საკვების მონელების პროცესის გასაუმჯობესებლად და იმუნიტეტის გასაძლიერებლად. კვლევებმა აჩვენა, რომ ყველი აძლიერებს ხანდაზმული ადამიანების (რომელთა იმუნიტეტიც დაბერების პროცესის გამო დასუსტებულია) დამცველობით ძალებს. ყველის მიღებით იზრდება ლიმფოციტების აქტივობა, რომლებიც ებრძვიან სიმსივნურ და ვირუსებით დასნებოვნებულ უჯრედებს. ასევე იზრდება ლეიკოციტების ფაგოციტური აქტივობა (იმუნური სისტემის უჯრედების უნარი, გაანადგუროს უცხო მიკროორგანიზმები). იმუნური სისტემის გაძლიერებისა და პრობიოტიკების მაღალი შემცველობის თვალსაზრისით გამოიყენეთ ყველი ჩედარი და გაუდა.

ლალი ჩხიკვაძე