რატომ უნდა მივირთვათ შავი შოკოლადი
პროცესთა ნორმალურად წარმართვისთვის კარგა ხანია ცნობილია. სპეციალისტებმა რამდენიმე წლის წინ გააანალიზეს და შეაჯამეს 19 კვლევის შედეგი. აღმოჩნდა, რომ შავი შოკოლადი აქვეითებს ტრიგლიცერიდების დონეს, ზრდის ინსულინისადმი მგრძნობელობას და ებრძვის სისტემურ პათოლოგიებს.
საინტერესოა კალიფორნიის უნივერსიტეტის მეცნიერთა მიერ ახლახან ჩატარებული კვლევის შედეგებიც. ისინი საცდელ ცხოველებს (ვირთაგვებს) ორი კვირის განმავლობაში აძლევდნენ ფლავონოიდ ეპიკატექინს, სასარგებლო ნაერთს, რომელსაც შავი შოკოლადი უხვად შეიცავს. როგორც გაირკვა, ეპიკატექინი მღრღნელებში აქვეითებდა ჟანგვითი სტრესისა და ნერვული სისტემის ანთების დონეს. ეს ორი პროცესი კი, როგორც ცნობილია, ალცჰაიმერის დაავადებასთანაა დაკავშირებული. საყურადღებო ისიც, რომ შავი შოკოლადის სასარგებლო კომპონენტის წყალობით ვირთაგვებს მეხსიერების გაუმჯობესება და განგაშისაგან გათავისუფლებაც აღენიშნებოდათ.
თინათინ გოცაძე