ზეითუნის ზეთი, ქოქოსის ცხიმი თუ კარაქი, რომელია ყველაზე სასარგებლო - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

ზეითუნის ზეთი, ქოქოსის ცხიმი თუ კარაქი, რომელია ყველაზე სასარგებლო

ქოქოსის ცხიმის მიღების შემთხვევაში, შეიძლება შევამციროთ გულის დაავადებებისა და ინსულტის განვითარების რისკი. კვლევაში მონაწილეობა მიიღო 50-75 წლის 94 მოხალისემ. კვლევის დასაწყისისთვის არც ერთ მათგანს არ უფიქსირდებოდა კარდიოლოგიური დაავადებები ან დიაბეტი.

მოხალისეები სამ ჯგუფად დაჰყვეს და სთხოვეს, ოთხი კვირის განმავლობაში, ყოველდღე 50 გრ (დაახლოებით 3 სუფრის კოვზი) ქოქოსის ცხიმის, ზეითუნის ზეთის ან ნაღების კარაქის მიღება. ექსპერტებს სურდათ შეემოწმებინათ აღნიშნული ცხიმების მოხმარება რამდენად იმოქმედებდა მოხალისეებში ქოლესტერინის დონეზე.

აღმოჩნდა, რომ მოხალისეებს, რომლებიც ნაღების კარაქს იღებდნენ, აღენიშნებოდათ დაბალი სიმკვრივის ლიპოპროტეინების („მავნე ქოლესტერინი“) 10%-იანი ზრდა.

ზეითუნის ზეთის მომხმარებელთა ჯგუფში, აღინიშნებოდა დაბალი სიმკვრივის ლიპოპროტეინების მაჩვენებლის უმნიშვნელო დაქვეითება და მაღალი სიმკვრივის ლიპოპროტეინების („სასარგებლო ქოლესტერინი“) 5%-იანი ზრდა.

ქოქოსის ცხიმის მომხმარებელთა ჯგუფში კი ადგილი ჰქონდა მაღალი სიმკვრივის ლიპოპრტეინების კონცენტრაციის მნიშვნელოვან მატებას (საშუალოდ 15%-იანი ზრდა).

ნაღების კარაქს გამოხატული დადებითი ეფექტი არ აღენიშნებოდა.

ლალი ჩხიკვაძე