ბოსტნეულის სწორად დამუშავების წესები - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

ბოსტნეულის სწორად დამუშავების წესები

ზოგიერთი ბოსტნეულის მიღება კი მხოლოდ უმი სახითაა რეკომენდებული.

პომიდორი, სოკო და სატაცური თერმულად უნდა დამუშავდეს. თერმული დამუშავებით იშლება უჯრედების მკვრივი კედელი და თავისუფლდება კიბოსსაწინააღმდეგო ნაერთი - ლიკოპინი. ეს ნაერთი ასევე აქვეითებს გულის შეტევების რისკს. სოკოს დამუშავება ზრდის მასში პოლისაქარიდების კონცენტრაციას, რომლებიც სიმსივნის ზრდას ამუხრუჭებს. ანალოგიურად სატაცურის დამუშავებისას მასში კიბოსსაწინააღმდეგო ანტიოქსიდანტები გამოიყოფა.

ბროკოლი, ყვავილოვანი კომბოსტო, კომბოსტო მდიდარია გლუკოზინოლატებით-კიბოსთან მებრძოლი ნივთიერებებით. აღნიშნული ნივთიერებები ააქტიურებენ იმუნიტეტს, ხოლო დამუშავებით ისინი ნადგურდება. ამიტომ მხოლოდ მსუბუქად დამუშავებული ან უმი სახით უნდა მივიღოთ. ხახვის უმად მიღება სრულიად შესაძლებელია. ამასთან, დაჭრილ ხახვში მაღალია კიბოსსაწინააღმდეგი ნაერთები, რომლებიც ცნობილია როგორც ორგანოსულფიდები. სწორედ ეს ნივთიერებებია ჩვენი ცრემლების მიზეზი. სითბო კი მას შლის.

წიწაკა, ისპანახი, სტაფილო და С ვიტამინით მდიდარი სხვა ბოსტნეულის დამუშავება მის დონეს აქვეითებს. თუმცა ორთქლზე მომზადება არა მარტო ვიტამინებს უნარჩუნებს ბოსტნეულს, არამედ ანტიოქსიდანტებსა და კაროტინოიდებსაც, რომლებიც თვალის დაავადებებისა და კიბოს რისკს ამცირებს.

ლალი ჩხიკვაძე