მანგო - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

მანგო

მწიფე მანგოს აქვს მცირე ზომის ბრტყელი კურკა, ნაზი და ტკბილი რბილობი. გემო შეიძლება სხვადასხვაგვარი ჰქონდეს - ატმისებრი, ბანანისებრი, ლიმონისებრი, ნესვისებრი, მაგრამ მას ყოველთვის ახლავს დამახასიათებელი ოდნავ წიწვოვანი არომატი. ნაყოფი საბოლოოდ რომ მომწიფდეს, დატოვეთ ის 2-3 დღის განმავლობაში ოთახის ტემპერატურაზე. თუ მაცივარში შედებთ, მანგო ლპობას  დაიწყებს.

რატომ უნდა მივირთვათ მანგო

მანგო სასარგებლოა კანისთვის. მისი ნაყოფი შეიცავს C ვიტამინს და ფერმენტებს, რომლებიც აფერხებს ნაოჭების გაჩენას, ხელს უწყობს და ასტიმულირებს კოლაგენური ბოჭკოების წარმოქმნას, რომელთა მდგომარეობაზეც ბევრად არის დამოკიდებული კანის ელასტიკურობა და სიმკვრივე. მანგო სასარგებლოა გულისა და სისხლძარღვებისთვის - ერთ მოზრდილ ნაყოფს შეუძლია დააკმაყოფილოს ორგანიზმის სადღეღამისო მოთხოვნილება კალიუმზე, რომელიც აუცილებელია გულ-სისხლძარღვთა სისტემის ნორმალური მოქმედებისთვის. ახალგამოწურული მანგოს წვენი ხელს უწყობს სისხლძარღვის კედლების განმტკიცებას. ის შეიძლება გამოვიყენოთ ათეროსკლეროზის პროფილაქტიკისთვისაც. მანგო სასარგებლოა მხედველობისთვის. ის შესანიშნავი წყაროა კაროტინისა (პროვიტამინი A), რომელიც ორგანიზმში გარდაიქმნება რეტინოლად და აქტიურად მონაწილეობს მხედველობით პროცესებში, დადებითად მოქმედებს თვალის რქოვანას მდგომარეობაზე. მანგო სასარგებლოა თირკმელებისთვის. წყლისა და მინერალური ნივთიერებების მაღალი შემცველობის წყალობით ის შესანიშნავად წმენდს ორგანიზმის ამ ბუნებრივ ფილტრს და ხელს უწყობს მის ნორმალურ ფუნქციობას. შეეცადეთ, ჩართოთ მანგო განტვირთვის დღეების რაციონში - ამით გაიუმჯობესებთ ნივთიერებათა ცვლას და თავიდან აიცილებთ შეშუპებას. მანგო სასარგებლოა ნერვული სისტემისთვის. ის დიდი რაოდენობით შეიცავს გლუკოზას, რომელიც ხელს უწყობს ენერგიის მომატებას და კეთილისმყოფელ გავლენას ახდენს ცენტრალურ ნერვულ სისტემაზე. ერთი ჭიქა მანგოს წვენი, თუ მას დილით მიირთმევთ, მთელი დღის სამყოფი ენერგიით მოგამარაგებთ. თუმცა მანგოს ენერგეტიკული ღირებულება 100 გრამზე მხოლოდ 70 კკალორიაა. მანგო სასარგებლოა კიბოს პროფილაქტიკისთვის. მრავალრიცხოვანმა გამოკვლევებმა დაადასტურა, რომ ის მდიდარია ანტიოქსიდანტებით - ნივთიერებებით, რომლებიც ბოჭავს სიმსივნის განვითარების მაპროვოცირებელ თავისუფალ რადიკალებს.

როგორ ვიმკურნალოთ მანგოთი

ტუჩების ჰერპესის საწინააღმდეგო პასტა

დაანაწევრეთ ჩანგლით ცოტაოდენი მანგოს მწიფე რბილობი, შეურიეთ ორი წვეთი მენთოლის ზეთი და მიღებული ფაფა დაიდეთ გაღიზიანებულ ადგილზე 10-15 წუთით. ეს პროცედურა დღეში 2-3-ჯერ გაიმეორეთ. აქტიურ მოქმედებას უზრუნველყოფს ვირუსსაწინააღმდეგო ნივთიერება მაგნეფერინი, რომელიც მანგოშია აღმოჩენილი.

დამატენიანებელი კრემ-ნიღაბი აქერცლილი კანისთვის

2 სუფრის კოვზ მანგოს დანაწევრებულ რბილობს დაუმატეთ 1 ჩაის კოვზი თაფლი, 1 ჩაის კოვზი ზეითუნის ზეთი და დაიდეთ სახეზე. 15 წუთის შემდეგ ჩამოიბანეთ თბილი წყლით. გაიწმინდეთ სახის კანი ტონალურით.

ანტისტრესული კოქტეილი

3 სუფრის კოვზ მანგოს რბილობს შეურიეთ ერთი სუფრის კოვზი წიწიბურას თაფლი და 0,5 ჭიქა თბილი რძე. მიიღეთ მცირე ულუფებად.

თირკმლის კენჭოვანი დაავადების დროს

აურიეთ ერთმანეთში თანაბარი რაოდენობის სტაფილოსა და მანგოს ახალგამოწურული წვენები. მიიღეთ თითო სუფრის კოვზი დღეში 3-4-ჯერ, ჭამამდე 30 წუთით ადრე, ერთი თვის განმავლობაში.

როგორ მოვამზადოთ მანგოს კერძი

მანგოსგან მზადდება მადისაღმძვრელი საუზმეული, გამაგრილებელი კოქტეილები, პიკანტური საწებლები, სოუსები, ჯემი, ხილფაფა, ხილის ჟელე. შეიძლება მისი ნაყოფის დაკონსერვება, გაყინვა, გახმობა. თუ გსურთ, ორგანიზმმა უკეთ აითვისოს კაროტინი, რომელიც მანგოში მეტია, ვიდრე სტაფილოში, მისგან დამზადებულ სალათებსა და დესერტს დაამატეთ მცენარეული ზეთი, მაიონეზი, იოგურტი ან უცხიმო არაჟანი.

რძისა და ხილის მიუსლი

საჭიროა: 1 მანგო, 2 მსხალი, 100 გ უცხიმო ხაჭო, 100-150 გ სიმინდის ფანტელი, 1 სუფრის კოვზი ლიმონის ცედრა, შაქარი და ვანილი - გემოვნებით. გარეცხეთ მანგო, მჭრელი დანით გაფქცვენით, ამოუღეთ კურკა. რბილობი გახეხეთ. გათლილი მსხალი დაჭერით კუბიკებად. აურიეთ ხილი ერთმანეთში და 30 წუთით შედგით მაცივარში. კარგად აურიეთ ერთმანეთში ხაჭო და 5 სუფრის კოვზი რძე, დაუმატეთ შაქარი, ვანილი და ლიმონის ცედრა. ხილი გაანაწილეთ თეფშებზე, ზემოდან დაადეთ ხაჭოს მასა, მოაყარეთ სიმინდის ფანტელი, მოასხით დარჩნილი რძე. მიირთვით საუზმეზე.

ჰაეროვანი შარბათი

საჭიროა: 1 ცალი მწიფე მანგო, 100 გ შავი მოცხარი, 3-4 სუფრის კოვზი თაფლი, 1 ცალი მოზრდილი ბანანი, მარწყვი, ხენდრო და ჟოლო გემოვნებით. კანგაცლილი და უკურკო მანგო დაჭერით მცირე ნაჭრებად, შეურიეთ შავი მოცხარი, ჩააწყვეთ ჭურჭელში და ოდნავ გაყინეთ. შემდეგ მსუბუქად ათქვიფეთ მიქსერით, დაამატეთ თაფლი და ბანანის რგოლები. შარბათი გადაიღეთ ჯამში, მორთეთ ცოცხალი მარწყვით ან ჟოლოთი და მიიტანეთ სუფრასთან.