თეთრი სოკო დაბერების პროცესს აფერხებს - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

თეთრი სოკო დაბერების პროცესს აფერხებს

დაბერების პროცესები. საქმე ისაა, რომ თეთრი სოკო შეიცავს ერთდროულად ორ ანტიოქსიდანტს, რომელიც სიცოცხლის გახანგრძლივებას უწყობს ხელს.

საუბარია ერგოთიონეინსა და გლუტათიონზე. ისინი ანეიტრალებენ სტრესის დამჟანგველ, უარყოფით ეფექტს. არსებობს დაბერების თავისუფალრადიკალური თეორია, რომლის თანახმად, საკვების ჟანგვისას ორგანიზმში გვერდით ეფექტს წარმოადგენს მავნე თავისუფალი რადიკალების წარმოქმნა. ეს ყველაფერი იწევს კიბოს, გულის იშემიური და ალცჰაიმერის დაავადების განვითარებას.

ერგოთიონეინისა და გლუტათიონის კონცენტრაცია სხვადასხვა სახეობის სოკოში განსხვავებულია. ყველაზე მეტს შეიცავს თეთრი, ყველაზე ნაკლებად კი ქამა სოკო. მნიშვნელოვანია, რომ პროდუქტის თერმული დამუშავება არ მოქმედებს ანტიქოსიდანტების შემცველობაზე. ერგოთიონეინი მაღალი ტემპერატურისადმიც კი მდგრადია.

რატომ ეძახიან ყავისფერქუდიან სოკოს თეთრს

ერთ-ერთი ვერსიით, თეთრს სოკოს ეს სახელწოდება უძველეს დროში შეარქვეს, როცა სოკოებს შესანახად ახმობდნენ და არ წვავდნენ ან ხარშავდნენ. გახმობის შემდეგაც კი სოკოს ეს სახეობა იდეალურად ინარჩუნებდა ფერს, რაც ხალხმა შენიშნა და მისი მარმარილოსებრი ეფექტის გამო თეთრი სოკო უწოდა.

ლალი ჩხიკვაძე