რუბრიკები
ოჯახის მკურნალი
ჩვილის მენიუ 7-8 თვის ასაკში
ჩვილის მენიუ 7-8 თვის ასაკში

7 თვის ბავშვმა საკვები დღეში ხუთჯერ უნდა მიიღოს, ყოველ ოთხ საათში ერთხელ. ხელოვნურ კვებაზე მყოფ პატარას უნდა მივცეთ ხორცის ნახარშზე მომზადებული ბოსტნეულის სუპი ან პიურე, თავდაპირველად - დღეში არა უმეტეს 50 მლ-ისა, და თეთრი პურის ორცხობილა. ბულიონის დღიური ულუფა თანდათან 200 მლ-მდე უნდა გავზარდოთ. ბუნებრივ კვებაზე მყოფი ჩვილისთვის ხორცის ბულიონისა თუ სხვა დამატებითი საკვების მიცემის თაობაზე მოეთათბირეთ პირად პედიატრს. ხორცი ნაკლებად ცხიმიანი უნდა შევარჩიოთ - ხბოსი, წიწილისა. მოხარშვამდე წიწილას კანი უნდა მოვაშოროთ.

და კიდევ: უმჯობესია, პატარას უმთავრესად წიწილის მკერდის ხორცი მივცეთ. გთავაზობთ ხორცის ბულიონზე მომზადებული ბოსტნეულის სუპის რამდენიმე რეცეპტს.


კარტოფილის პიურე ძვლის ბულიონზე
საჭიროა:

  • 200 გ საქონლის ლულოვანი ძვალი;
  • თითო ღერი ოხრახუში, კამა, ნიახური, მწვანე ხახვი;
  • 1 ჩაის კოვზი მარილის ხსნარი.

კარგად გარეცხილი ძვალი ჩადეთ ქვაბში, დაასხით წყალი და შემოდგით ცეცხლზე. რომ წამოდუღდება, ნახარში გადაღვარეთ, ძვალი გამდინარე წყლით გარეცხეთ, ქაფი მოაშორეთ და ქვაბში ჩააბრუნეთ. დაასხით 1 ლ ადუღებული წყალი, ჩაამატეთ ოხრახუში, ნიახური, კამა, მწვანე ხახვი და 1 საათი ხარშეთ. თუ დაიშრო, დროდადრო ჩაამატეთ ადუღებული წყალი. შემდეგ ნახარში დოლბანდში ან სპეციალურ საწურში გადაწურეთ და დაასხით გარეცხილ, დაჭრილ კარტოფილს. ხარშეთ კარტოფილის დარბილებამდე, დაახლოებით 25-30 წუთი. მოხარშული კარტოფილი გადაიღეთ ბლენდერში, დაამატეთ 180 მლ რძე, მარილის ხსნარი და ათქვიფეთ. გადაიღეთ თეფშზე და შეაზავეთ 5გ კარაქით.


კარტოფილის პიურე ქათმის ხორცით
საჭიროა:

  • 100 გ ქათმის თეთრი ხორცი;
  • 200 გ კარტოფილი;
  • თითო ღერი კამა და მწვანე ხახვი;
  • 50 მლ რძე;
  • 5 გ კარაქი.

ჩადეთ ქვაბში ქათმის თეთრი ხორცი, ჩაამატეთ კამა და მწვანე ხახვი, დაასხით 1 ლ წყალი და ხარშეთ. ხორცი რომ მოიხარშება, დაამატეთ კარტოფილი, ადუღეთ კიდევ 25-30 წუთი, დაუმატეთ მარილის ხსნარი. მოხარშული ხორცი და კარტოფილი გათქვიფეთ ბლენდერში, გადმოიღეთ თეფშზე და დაუმატეთ კარაქი.


ბოსტნეულის პიურე ღვიძლით
საჭიროა:

  • 50 გ ქათმის ღვიძლი;
  • 100 გ კარტოფილი;
  • 100 გ სტაფილო;
  • თითო ღერი ოხრახუში, კამა, მწვანე ხახვი;
  • 3 მლ მარილის ხსნარი;
  • 5 გ კარაქი.

ღვიძლი კარგად გარეცხეთ გამდინარე წყლით, დაასხით წყალი და ხარშეთ, სანამ ფერს შეიცვლის და დარბილდება. თუ ხარშვის დროს ბულიონი დააშრა, შეგიძლიათ დროდადრო ადუღებული წყალი ჩაამატოთ. ცალკე ქვაბში მოათავსეთ დაჭრილი კარტოფილი, სტაფილო, ოხრახუში, კამა, მწვანე ხახვი, დაასხით ცივი წყალი და ხარშეთ 25-30 წუთი. სტაფილო რომ დარბილდება, კარტოფილსა და ღვიძლთან ერთად გადაიღეთ ბლენდერში, დაამატეთ ცოტაოდენი ბულიონი, მარილის ხსნარი და ათქვიფეთ. გადაიღეთ თეფშზე და შეკაზმეთ კარაქით. ბოსტნეულის პიურესთან ერთად ბლენდერში შეგიძლიათ ათქვიფოთ 10-20 გ თეთრი პურის ორცხობილაც. გირჩევთ, კერძი უშუალოდ ჭამის წინ მოამზადოთ. თუ დედა სამსახურში მიდის და ბავშვს მომზადებული კერძი უნდა დაუტოვოს, მიცემამდე 5 წუთი წამოადუღეთ, გააგრილეთ და ასე გაუმასპინძლდით პატარას. თუ გზას ადგახართ, მზა პიურე წაიღეთ სპეციალური თერმოსით, რომელიც სითბოს 2 საათი ინარჩუნებს. 8 თვიდან პატარას ვაძლევთ ხორცის ნახარშზე მომზადებულ ბოსტნეულის სუპ-პიურეს ხორცის ფარშით. ფარშისთვის გამოიყენეთ ახალგაზრდა ძროხის მჭლე ან ხბოს ახალი, გაუყინავი ხორცი. გარეცხილი, გასუფთავებული ხორცი გაატარეთ ხორცსაკეპ მანქანაში, დაამატეთ ბრინჯი, სველი ხელით

You must have Flash Player installed in order to see this player.
მოაგუნდავეთ და მოხარშეთ მომინანქრებულ ჭურჭელში. პირველი ნახარში რომ წამოდუღდება, გადაღვარეთ, ხორცის გუნდას დაასხით ცხელი ადუღებული წყალი და განაგრძეთ ხარშვა. დროდადრო გასინჯეთ და როდესაც ხორცი მოიხარშება, ბულიონითურთ გადაიღეთ მეორე ქვაბში, რომელშიც მოთავსებული იქნება 1 საშუალო ზომის კარტოფილი და სტაფილო, თითო ღერი ოხრახუში, კამა, ნიახური და მწვანე ხახვი. დაამატეთ ჩაის კოვზით მარილის ხსნარი და ხარშეთ კიდევ 25-30 წუთი. ამის შემდეგ ხორცის ფარში, კარტოფილი, სტაფილო, წინა დღის თეთრი, გამომშრალი პურის ან ორცხობილას ნაჭერი მოათავსეთ ბლენდერში და დაასხით იმდენი ბულიონი, რომ ულუფა დაახლოებით 200 მლ გამოვიდეს. კერძი პატარას კოვზით მიეცით. იმავე წესით მზადდება ბოსტნეულის სუპ-პიურე ქათმის (წიწილის) თეთრი ხორცით.


გაითვალისწინეთ: ერთი ულუფა არ უნდა აღემატებოდეს 200 მლ-ს - ჩვილის კუჭს ამაზე მეტის მონელება გაუძნელდება. გარდა ამისა, ჩვილის ფერმენტული აქტივობაც არ არის სრულყოფილი, რითაც აიხსნება ზედმეტი საკვების მიღების შემდეგ შებერვა, აირების დაგროვება და დისკომფორტი. ამ ასაკში პატარას კბილების ამოჭრა ეწყება, ამიტომ ეცადეთ, საკვები მეტისმეტად არ დააქუცმაცოთ - დაე პატარა ღეჭვას მიეჩვიოს.

 

 

კომენტარი არ გაკეთებულა
კომენტარი
კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას,სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.
"ოჯახის მკურნალი" ახალ ინოვაციურ პროდუქტს სთავაზობს მომხმარებელს. ვებგვერდზე www.mkurnali.ge კითხვა-პასუხის უფასო სერვისი წლებია არსებობს. მასზე სტაბილურად მზარდი მოთხოვნიდან გამომდინარე მომსახურების დახვეწა და განვითარება გადაწყდა.
იმუნიტეტის ასამაღლებლად და საჭმლის მონელების გასაუმჯობესებლად რეკომენდებულია შემდეგი ნაყენები:
ადამიანთა უმრავლესობას, გამოსასვლელ დღეებში სადილობამდე უყვარს ლოგინში კოტრიალი, რის შემდეგაც თავს დამძიმებულად და მოდუნებულად გრძნობს.
ამ კატეგორიის სხვა სტატიები
ექიმ-სპეციალისტთა განცხადებით, 7 წლამდე ასაკის ბავშვებს სოკო არ უნდა ვაჭამოთ, უფრო დიდი ასაკის ბავშვებს კი - დიდი სიფრთხილით.
წელიწადის ცხელ პერიოდში ბავშვების უმრავლესობა საკვებზე უარს ამბობს, აქვს უმადობა. მშობლის ფანტაზიაზეა დამოკიდებული ყოველდღიური ტრაპეზის დღესასწაულად ქცევა. ზაფხულისა და შემოდგომის ნაირფერი ხილ-ბოსტნეული ნამდვილად იძლევა ბავშვის რაციონის გამრავალფეროვნების საშუალებას. გვესაუბრება პედიატრი მანანა ანდღულაძე.

- სიცხეში ხორციანი საკვები ძნელად მოსანელებელია და ბავშვებიც ხშირად უარს ამბობენ მასზე. თუმცა ხორცი აუცილებელია ბავშვის ყოველდღიურ რაციონში. გატარებული ხორცი კი გაცილებით იოლი მოსანელებელია. რა შეიძლება მოვუმზადოთ ბავშვებს ხორცის ფარშისგან?

- რა შეიძლება შევთავაზოთ ბავშვებს ზაფხულში საკვებად, რომ გემრიელიც იყოს და სასარგებლოც. ცხელ დღეებში ტრადიციული საკვები მოსაბეზრებელი ხდება, თითქოს მადაც იკარგება. გთხოვთ, შეგვირჩიოთ საზაფხულო საკვები.
ერთგული მკითხველი

- ზაფხულში საკვები უნდა იყოს მსუბუქი, ადვილად მოსანელებელი, ფერადი და მხიარული, გუნება-განწყობის შესაფერისი. გამოიყენეთ ფანტაზია და გაუხალისეთ ბავშვებს ცხელი სეზონის დღეები. გთავაზობთ რამდენიმე ადვილად მოსამზადებელ რეცეპტს:

ბავშვი მაძღარი და ჯანმრთელი რომ იყოს, საჭიროა კვებისადმი სწორი დამოკიდებულება. ჭარბწონიანი ჩვილი ჯანმრთელობის კრიტერიუმად არ შეიძლება ჩაითვალოს. გვესაუბრება პედიატრი ლია სხირტლაძე.

- პარატროფია იგივე სიმსუქნეა. ამ ტერმინს სამ წლადე ასაკის ბავშვების მიმართ ვიყენებთ. რა შემთხვევაში ითვლება ბავშვი პარატროფიკად?
- პარატროფიის განვითარებას ხელს უწყობს ენდოკრინული დარღვევები, კვების დეფექტი - პატარა ან მეტისმეტად ბევრს ჭამს, ან არაბალანსირებულად იკვებება.

შეიძლება თუ არა, ბავშვმა იმარხულოს? ეს კითხვა ხშირად ისმის და არცთუ უსაფუძვლოდ, რადგან ბავშვების მარხვისას გასათვალისწინებელია ასაკი, ზრდა-განვითარების თავისებურებანი და სხვა. გვესაუბრება პედიატრი მანანა ანდღულაძე.

- ადრეული ასაკიდან შეიძლება თუ არა მარხვა?

სუპერმარკეტების დახლებზე ბევრი უცხო ხილი გამოჩნდა, მათ შორისაა პომელო. რა არის იგი და თუ შეიძლება ბავშვებისთვის მისი მიცემა?
ერთგული მკითხველი

23 მაისი 2016
ყველამ იცის, რომ სიცილი სიცოცხლეს ახანგრძლივებს. მაგრამ სიცილს მარტო ეს არ შეუძლია:
22 აპრილი 2016
მარტოობა გულის შეტევისა და ინსულტის რისკს 30%-ით ზრდის. სოციალური იზოლაციის ეფექტი შეიძლება შევადაროთ სამსახურთან დაკავშირებულ შფოთვასა და სტრესს.
დავეხმაროთ ნერვებს სწორი რაციონით: 1. ჩავრთოთ რაციონში ნიგოზი, კვერცხის გული, მწვანილი, ქატოს პური, რძის პროდუქტები, ახალი ხილი, ბოსტნეული, ფრინველის ხორცი და თევზი;
სახსრების ტკივილი ბევრი დაავადების მანიშნებელია. როგორ გამოიხატება ეს პრობლემა რევმატოლოგიური დაავადებებისას, ამ საკითხზე გვესაუბრება თბილისის ბალნეოლოგიურ კურორტ “თბილისი SPA”-ს ჯანმრთელობისა და სამედიცინო რეაბილიტაციის ეროვნული ცენტრის ექიმი-რევმატოლოგი, ირინა მალაზონია.

- ქალბატონო ირინა, რომელი რევმატოლოგიური დაავადებების დროს აღინიშნება სახსრების ტკივილი?
- რევმატული დაავადებებით შეპყრობილია მოსახლეობის 30%.

დღის განმავლობაში მისაღები წყლის აუცილებელი რაოდენობა შეადგენს, წლის ცივ პერიოდში, 1 კილოგრამ წონაზე, 30 მილილიტრს, ხოლო ზაფხულში, 40 მილილიტრს 1 კილოგრამ წონაზე.